Прокурор по делото за смъртта на президента Качински се опита да се самоубие

Прокурор по делото за смъртта на президента Качински се опита да се самоубие

Неуспешен опит за самоубийство направи полският военен прокурор Миколай Пшибил, който се занимава с разследването на обстоятелствата около катастрофата със самолета Ту-154 край Смоленск, при която загина президентът Лех Качински. Това съобщи електронният сайт на в. "Жечпосполита" в понеделник.
 
Инцидентът е станал същия ден след края на пресконференция в Познан, посветена на изтичането на информация за разследването в медиите. Според тв-канала TVN24, прокурорът прекъснал изложението си и обявил прекъсване на пресконференцията, а когато журналистите напуснали кабинета му, където давал пресконференцията, той стрелял в главата си.

"Жечпосполита" съобщава, че журналистите са извикали спешна помощ, след като чули изстрела и открили Пшибил да лежи на пода в кабинета си. Полковникът е оживял и се намира под лекарски грижи. Според представителя на военната прокуратура подполковник Славомир Шеве животът на Пшибил е извън опасност.

По време на пресконференцията, пише още вестникът, Пшибил заявил, че неговото ведомство има право да подслушва телефоните на журналистите, които се занимават с разследването на обстоятелствата около катастрофата с президентския самолет.

Необходимостта от подслушването на мобилните телефони на журналистите прокурорът обяснил с това, че дейността на медиите пречи на воденето на официалното разследване. По думите на Пшибил журналистите, които внасяли объркване в общата картина на разследването, може би са платени от външни спецслужби.

Както е известно, катастрофата, предизвикала смъртта на президента Качински, предизвика  раждането на различни хипотез. Една от тях е, че инцидентът не е случаен и в него имат пръст определени кръгове в Русия, на чиято територия стана катастрофата. Лех Качински бе яростен антикомунист и русофоб.

Според "Жечпосполита" по време на изявлението си Миколай Пшибил изглеждал силно разстроен. След съобщението за опита за самоубийство на прокурора президентът на Полша Бронислав Коморовски поиска от службите за сигурност да разследват обстоятелствата около инцидента.

Правителственият самолет Ту-154М, който возеше полска делегация за чествания на мемориала в Катин, се разби близо до Смоленск на 10 април 2010 г. На борда му се намираше президентът Лех Качински със съпругата си, депутати от Сейма, представители на висшето полско военно ръководство. При катастрофата загинаха всичките 96 души, които бяха на борда.  

Междудържавната авиационна комисия стигна до извода, че причината за катастрофата е грешка на екипажа. В Полша обаче разследването още не е приключило.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят