Прокурор по проваленото дело "Сапард" подхвана главния архитект на София

Причината е отказа на арх. Здравко Здравков да изпълни съдебно решение за небостъргача в "Стрелбище"

Прокурор по проваленото дело "Сапард" подхвана главния архитект на София

Прокурор от Софийската апелативна прокуратура образува наказателно дело срещу главния архитект на София Здравко Здравков заради упорития му отказ да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строеж на небостъргач в кв. “Стрелбище“. Постановлението на прокурор Стойчо Ненков бе предоставено на Mediapool от адвоката на строителната компания по този казус Иван Петров, който е бивш апелативен прокурор на София.

С намесата на държавното обвинение играта за парцела в “Стрелбище“ загрубява. НИКМИ има намерение да построи 150-метрова сграда на кръстовището на бул. “България“ и “Петко Ю. Тодоров" срещу което имаше масови протести на живеещите в квартала. В момента имотът все още е зелена площ.

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г. Фирмата го придобива след замяна. По това време на него е позволено застрояване, но до 20 метра. В последствие имотът е отреден за озеленяване в Общия устройствен план от 2009 г. Така в него може да се построи само кафе, църква или тоалетна.

През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда.

Бившият вече архитект на София Петър Диков отказва да задейства процедурата за самостоятелния план на терена. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана. Здравко Здравков отказа и бе глобен с 1000 лева от съда заради отказа. Той пак отказа и бе глобен отново с 13 000 лева.

"Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена", зарече се Здравко Здравков. Столичната община смята да атакува решението на Върховния административен съд като нищожно.

Задействането на прокуратурата срещу главния архитект усложнява много тази задача, защото лишава общината от време да води ново дело. През миналата година Районната и Градската прокуратура в София отказаха да образуват дело срещу арх. Здравков. Мотивът им бе, че той не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо. Прокурорите приемат, че той вече е глобен, което възпрепятства образуването на наказателно дело.

Прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура обаче не смята така. В постановлението си той напомня, че срещу арх. Здравков не е било образувано административнонаказателно производство. Така прокурорът обявява, че няма пречка срещу него да започне наказателно дело за осуетяване на изпълнението на съдебно решение. Прокурор Ненков допълва, че наложените глоби на Здравков не са го накарали да изпълни решението, което показва, че той действа напълно умишлено. С тези аргументи прокурор Стойчо Ненков образува досъдебно производство срещу главния архитект на София и го възлага за разследване на Софийската районна прокуратура. Постановлението е от 9 май.

За осуетяване на съдебно решение наказанието е до 3 години затвор и глоба до 5000 лева.

Прокурорът по този казус Стойчо Ненков също има интересна история. Преди пет години той бе обвинен също за престъпление срещу правосъдието. Прокурор Ненков бе разследван за осуетяване на наказателното преследване срещу подсъдимите по делото САПАРД Марио Николов и Людмил Стойков. Причината е, че прокурорът оттегли протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на двамата, наложени от Софийския апелативен съд. Според прокуратурата, така прокурор Ненков е избавил двамата бизнесмени от наказание.

Главният прокурор Сотир Цацаров отстрани от длъжност Ненков, но само година по-късно Висшият съдебен съвет го възюстанови. Причината е, че делото "САПАРД" бе прекратено от колегите на Ненков с аргумент, че няма престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?