Прокурор поиска 6 г. затвор за руския опозиционер Алексей Навални

Алексей Навални

Наказания от 6 и 5 години лишаване от свобода съответно иска обвинението в процеса срещу руския блогър и опозиционер Алексей Навални и предполагаемия му съучастник Пьотър Офицеров, бивш директор на фирмата "Вятска горска компания". Това съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира изявление на държавния прокурор Сергей Богданов в съда на град Киров.

Навални е обвинен в злоупотреби с дървен материал на стойност над 16 милиона рубли (406 000 евро) при реорганизацията на държавно дърводобивно предприятие през 2009 г., докато бил съветник на губернатора на Кировска област. Съответният член от закона предвижда до 10 години лишаване от свобода и глоба до 1 милион рубли.

Според прокурора вината на двамата обвиняеми е напълно доказана, посочва агенцията.

Присъдата ще бъде произнесена на 18 юли.

"Ако някой си мисли, че ние ще прекратим дейността си заради този процес, той греши. Заявявам, че и аз, и моите колеги ще направим всичко, за да унищожим феодалния строй, който се строи в Русия", заяви в последното си слово пред съда Сергей Навални, цитиран от Лента.ру.

По думите му, той не се кани да емигрира, въпреки грозящата го присъда. "Аз нямам друг изход и не искам да се занимавам с нищо друго. Искам да помагам на жителите на моята страна, да работя за всички мои съграждани", добави опозиционният деец.

Той поиска извинение от другият обвиняем – Пьотър Офицеров. "Достатъчно сте измъчвали нещастния човек, достатъчно измъчихте неговото семейство. Та нали всички разбират, че той се е оказал тук случайно", обърна се Навални към прокурора и съдията, след което отбеляза, че за постигането на "политическия резултат", заради който е замислен съдебният процес, "няма нужда в затвора да бъде вкарван Офицеров".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят