Прокурор поиска анулиране на търг, обявен от министър Калчев

Търгът за оборудване на държавната администрация със софтуер за правна информация да бъде обявен за нищожен, поиска в четвъртък прокурорът по делото, заведено от фирмата за правен софтуер "Апис" във Върховния административен съд (ВАС) срещу министъра на държавната администрация Димитър Калчев.

Търгът бе спечелен от "Сеила" - конкурента на "Апис" в правните информационни системи.

Със заповед от 10 януари 2004 г. министър Калчев обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на правна справочно-информационна система за цялата държавна администрация в България.

На конкурса се явиха 4 фирми - "Апис", "Сиела", "Норма" и "Инфогард". Търгът печели "Сиела", въпреки че цената за доставката, която предлага, е най-висока - 2,934 млн. лв. На второ място е класирана "Норма" с оферта от 2,943 млн. лв., на трето е "Апис" - 1,016 лв. На последно е "Инфогард" с 0,115 млн. лв.

"Апис" оспори резултатите от търга пред ВАС заради процедурни нарушения, съзнателно допуснати, според фирмата, от служителите на Калчев. Фирма "Инфогард" бе допусната за мнимо участие, за да манипулира крайния резултат от състезанието чрез пълно обезсмисляне на критерия цена, обявиха след края на търга от "Апис".

"Инфогард" няма никакъв опит в доставката на правен софтуер, а това, което предлага, е копие на софтуер на "Норма" и на "Сиела", аргументираха се от "Апис".

Юристите на фирмата твърдят още, че бил нарушен и законовият ред за провеждане на търга, тъй като министърът на държавната администрация няма право да обявява търг за обществена поръчка за услуга, засягаща цялата държавна администрация, без изричното решение на Министерския съвет. Калчев обаче подписал заповедта за търга, позовавайки се на пълномощно от премиера, издадено на 27 май 2002 г., според което той имал право да провежда търгове и конкурси за поръчки, но само за администрацията на Министерския съвет.

На заседанието на ВАС в четвъртък прокурорът по делото подкрепи жалбата на "Апис" в тази ѝ част. Не може с пълномощното, което министър Калчев има за провеждане на търгове за апарата на Министерския съвет, да се насрочва търг за доставка на услуга за цялата държавна администрация, аргументира се обвинението. Според прокурора провеждането на такъв търг от Калчев трябва да бъде одобрено от МС, както гласят разпоредбите на Закона за обществените поръчки.

Съдът ще се произнесе до месец по жалбата на "Апис".

Споделяне

Още от България