На мястото на отстранения заради връзки със СИК Иван Иванов

Прокурор, разследвал СРС-тата в МВР и Брендо, назначен за зам.-вътрешен министър

Обвинителят, командирован в спецпрокуратурата – Йордан Грамов, е новият зам.-вътрешен министър, съобщи правителствената информационна служба в понеделник.

Той заема мястото на депутата от БСП Иван Иванов, който престоя на високия пост само два часа, тъй като премиерът Пламен Орешарски го освободи заради информации в медиите, че е свързан с бившата силова групировка СИК.

Новоназначеният Грамов не е особено публично разпознаваем, с изключение на работата му по разследването за пране на пари от наркотрафик срещу Евелин Банев-Брендо. Той беше част и от екипа от спецпрокурори, работещи по делото за подслушването в МВР, по което бе обвинен и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Прокурорът е роден през 1962 г., завършва Академията на МВР и след това право в СУ "Св. Климент Охридски". Преди да встъпи в длъжност на "Шести септември", Висшият съдебен съвет ще трябва да гласува излизането му от съдебната власт.

Бил е следовател при Софийска следствена служба, юрисконсулт в БАН, адвокат, следовател в Софийска окръжна следствена служба, прокурор в Софийска районна прокуратура, командирован в СГП. От м. юли 2012 г. до момента е командирован в Специализираната прокуратура.

Името му бе замесено в скандала, развихрил се след последния арест на Брендо м.г., след като тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че задържаният контактувал с "къртица" при разследващите, която го предупредила още през 2008 г. за делото срещу него.

Повод за думите му стана открит в багажника на Брендо секретен документ, описващ всички заподозрени за кокаиновия канал и схемите, по които дрогата е била прекарвана. Именно това, че този документ попаднал в ръцете на Брендо, осуетило арестуването му през 2008 г., обяви многократно Цветанов.

Той дори каза, че "къртицата" бил пенсиониран висш магистрат, но след това се поправи, че всъщност имал предвид бивш полицай. Софийската градска прокуратура образува дело за укривателство срещу неизвестен извършител, но до повдигане на обвинения срещу някого така и не се стигна.

Споделяне

Още по темата

Още от България