Прокурор Роман Василев няма да обжалва "порицанието", с което ВСС го наказа

Заместник-градският прокурор Роман Василев заяви в петък, че няма да обжалва "порицанието", с което Висшият съдебен съвет (ВСС) го наказа заради бруталното му поведение при ареста на бившия военен министър Николай Цонев.

Василев коментира още, че веднага след случилото се е поел цялата отговорност заради отправена реплика към Цонев.

От разпространените от МВР кадри на акцията по задържането на Цонев на 1 април се видя как прокурор Василев заповяда на Цонев да легне "долу на земята", защото е "абсолютен престъпник", макар че срещу него още нямаше дори повдигнато обвинение. Това предизвика остра обществена реакция и стана повод ВСС да образува във вторник дисциплинарно производство срещу Василев.

При ареста Цонев е бил заставен да коленичи със сключени зад гърба ръце, оковани в белезници и е сниман в тази поза, докато към тила му е насочен пистолет.

ВСС се занимава със случая около месец и половина и реши, че прокурорът е нарушил Етичния кодекс на магистратите, но в същото време съветът е взел под внимание голямата натовареност в работата на Роман Василев, както и това, че бил провокиран с реплики от Николай Цонев.

Вельо Велев от ВСС заяви, че наказанието може да се тълкува като по-леко от необходимото, но все пак е отчетена ситуацията, в която бил поставен Роман Василев. По закон наказанието ще важи една година, след което ще бъде изтрито от кадровото досие на прокурора. То може да се окаже пречка, ако Василев се кандидатира през следващите 12 месеца за шефски пост в системата. Името му се спряга за ръководител на бъдещата спецпрокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?