Прокурор Розалин Трендафилов очаквано бе избран за член на ВСС

Розалин Трендафилов, снимка БГНЕС

Заместник-окръжният прокурор на Хасково Розалин Трендафилов очаквано бе избран в събота за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той ще влезе на мястото на внезапно починалия Камен Ситнилски, който преди кончината си беше незаконно отстранен от управляващия орган на съдебната власт. Мандатът на прокурор Трендафилов ще продължи едва седем месеца, защото през септември мандатът на този ВСС приключва.

Общо 1096 прокурори (около 72.7% от всички) участваха в първия по рода си пряк избор на членове на ВСС от магистратската гилдия, а за Трендафилов гласуваха 1086 от тях. Едва десетима пуснаха невалидни бюлетини, което единствената официална възможност за проява на несъгласие с кандидатурата. Все пак около 400 прокурори изобщо не отидоха да гласуват, което също може да е проява на тих протест или неодобрение на кандидата.

Новото при избора на Трендафилов е, че сега всеки прокурор има право на глас за своя фаворит за член на ВСС. Преди това представителите на прокуратурата в съвета се избираха на делегатски събрания, където всеки делегат представляваше петима магистрати.

Изборът обаче се превърна в фарс. За позицията имаше само един кандидат, а по време на изслушването нямаше нито един зададен въпрос към Трендафилов. Пред журналисти той разкри, че вижда влизането си във ВСС като “един достоен завършек“ на кариерата си. След това ще се пенсионира.

Преди да се оттегли обаче прокурор Розалин Трандафилов ще има възможност да гласува за избор на нов председател на Върховния административен съд.

След като бяха обявени резултатите Трендафилов заяви: "Благодаря за доверието, което е чест и голяма отговорност за мен. Радвам се, че посланията ми са приети от магистратите. Считам, че това е защото са били професионални, етични и разбираеми“. Той обеща да работи, за да направи ВСС и съдебната система “силни, единни и независими".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?