Прокурор заплаши, че ще "разбие" журналист от Mediapool

"Ще ти стъжня живота", отговори Кирил Димитров, помолен да уточни свой въпрос по делото за смъртта на Пламен Куцаров

Кирил Димитров

"Ако хвърля тогата, ще те разбия!". Така Кирил Димитров от Софийската градска прокуратура (СГП) реагира във вторник на въпрос на Mediapool, дали може да уточни свое питане към свидетел по делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, коeто не бе допуснатo от съда, тъй като няма отношение към процеса.

В съдебната зала обвинителят запита бившия служител на ГДБОП Сергей Куртев, участвал в конвоирането на починалия в началото на 2009 г. Куцаров, дали е чувал, че срещу шефа на сектор "Отвличания" в службата Пламен Цуров е било водено дисциплинарно производство по сигнал, че крадял пари от откупи.

Защитата на подсъдимите по делото Ирен Вълев и Божидар Проданов остро възрази срещу въпроса, тъй като няма никаква връзка с казуса, след което съдия Петя Крънчева определи Куртев да не отговаря. Прокурор Димитров не пожела да поясни въпроса си, нито обясни в каква връзка го задава.

По време на последвалата почивка той на няколко пъти избута с пръст журналист от Mediapool, след като бе запитан: "Г-н прокурор, може ли един уточняващ въпрос?" "Разкарай се", отвърна обвинителят, след което отново повтори "нареждането" си, тъй като бе попитан каква е причината за грубото му отношение.

Последва и репликата: "Ако хвърля тогата, ще те разбия", като отговор на молба от страна на Mediapool да се държи, както подобава на поста му. В крайна сметка Димитров бе запитан и дали е нормален, което окончателно го извади от релси и той заяви пред няколко свидетели от други медии: "Ще ти стъжня живота!"

След края на заседанието по делото "Куцаров" Димитров не пожела да коментира случката пред медиите, като обяви, че не е негова работа да коментира "това, което ви се е сторило да чувате, разкарайте се оттук". Не пожела да уточни и дали е обичайна практика в работата му да стъжнява животи, нито по какъв начин планира да го направи. Вместо това обвинителят на няколко пъти подчерта, че журналистите му нарушават правата, тъй като не са му поискали разрешение да го записват.

 

Преди необичайния инцидент, свидетелят Куртев разказа пред Софийския градски съд, че при конвоирането на Куцаров не е забелязъл никакви следи от насилие по него, нито арестантът се е оплакал от нещо. След като антимафиотите го взели от Института по психология към МВР, където бил "пропаднал" на детектора на лъжата, той изведнъж се оплакал, че му е лошо и загубил съзнание. Първоначално колегите на Куртев започнали да му правят изкуствено дишане, а след това го закарали в "Пирогов".

 

Куцаров бе задържан в началото на 2009 г. по подозрение, че е участвал в отвличането на Кирил Божинов-Цигането. По информация от МВР гласова експертиза е доказала, че той е водел преговорите с близките на отвлечения мъж. След смъртта му се оказа, че в корема има голямо количество амфетамин, както и че полицията не е имала заповед за задържането му. Вътрешна проверка в МВР пък установи, че има прописки и при обиска на Куцаров. След това приятелката на Куцаров осъди МВР за незаконен арест, тъй като тя бе задържана заедно с него абсолютно неоснователно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?