Прокурорът, който не чу "Ало, Ваньо", оглави новата Антикорупционната комисия

Снимка: БГНЕС

Бившият прокурор и бивш шеф на Комисията за конфискация Пламен Георгиев очаквано бе избран от парламента за шеф на новата Антикорупционна комисия, но впечатли внушителното мнозинство, което застана зад него. Кандидатурата на ГЕРБ бе подкрепена от 148 депутати от всички партии, против бяха 66 народни представители само от БСП, а четирима се въздържаха. Конкурент на Георгиев беше издигнатият от БСП Николай Николов, който бе доскоро шеф на закритата Комисия за разкриване на конфликта на интереси, която също се вля в Антикорупционната комисия. За него гласуваха само 79 депутати от БСП.

Дебатът в Народното събрание продължи около два часа, а през повечето време ГЕРБ и БСП се замеряха с нападки чий кандидат е по-зависим политически. Сериозни аргументи не липсваха и от двете страни. ГЕРБ оповести, че Николай Николов е бил общински съветник от БСП в Ловеч. Този факт бе укрит в автобиографията на Николов преди изслушването му в парламентарната Комисия за борба с корупцията.

БСП на свой ред напомни за съмненията за обвързаности на Пламен Георгиев с Бойко Борисов. От края на 2009 г. тогавашният шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е подслушван във връзка с разследване за корупция в митницата в "Свиленград". Наблюдаващ прокурор е Пламен Георгиев. Точно от тези специални разузнавателни средства изплуваха скандалните записите между Бойко Борисов и Ваньо Танов. Разследващите записват как Борисов нарежда на Танов да извади митничарите от пивоварната в Мездра, защото е поел ангажимент да не закача собственика Михаил Михов – Мишо Бирата. Борисов каза, че е сторил това по искане на тогавашния президент Първанов. Прокурорът Пламен Георгиев се оправда години по-късно, че до него не е стигнала информация за този разговор и той не е знаел.

През 2011 г. обаче Пламен Георгиев е назначен за заместник-правосъден министър в първото правителство на ГЕРБ. Две години по-късно лично премиерът Бойко Боросов назначава Георгиев за шеф на Комисията за конфискация. Сега отново ГЕРБ го назначи за шеф на новата Антикорупционна комисия, която обединява пет институции – Комисията за конфискация, Комисията за борбата с конфликта на интереси, звено от ДАНС, отдел от Сметната палата и БОРКОР. Новата комисия ще има право и да подслушва граждани - при това извън правилата на наказателния процес.

Дебатът

Още в самото си начало дебатът започна с атаки между ГЕРБ и БСП за това с коя партия са свързани кандидатите. Цветан Цветанов не пропусна да напомни за приватизацията на "Техноимпекс" в полза на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на управлението на ОДС преди 17 години. В пленарна зала ГЕРБ извади и най-големия си коз, разкривайки, че кандидатът на БСП всъщност е бил обвързан с партията, която го издига. Той е бил три мандата общински съветник от БСП в Ловеч - от 1999 до 2011 г.. През това време е бил и член на Комисията за конфискация, когато тя бе ръководена от скандалния "царист" Стоян Кушлев.

Георги Милков (БСП) атакува Пламен Георгиев с аргумента, че той е политически обвързано лице. Милков напомни, че прокурорът е бил назначен лично от премиера за шеф на Комисията за конфискация. "Политическата му обвързаност създава съмненията в мен", каза Милков и призова да не се избира кандидат, за който дори има съмнения, че е прекратявал дела - намек за скандалния случай с вдигнатия запор над активи за 23 млн. лева, собственост на подсъдимата за пране на 1.6 млрд. лева в България финландка от руски произход Елизабет Елена фон Месинг.

Това стана през 2015 г. с решение на Комисията за конфискация по време на мандата на Георгиев. Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" сезира по случая прокуратурата, но досега властите запазват пълно мълчание по случая. Самият Георгиев обясни, че вече е проверен от прокуратурата, която не е открила нищо нередно.

Следата "Софийски имоти"

Тогава Цветан Цветанов контраатакува БСП, обвинявайки социалистите, че са прикрили фактите от биографията на своя кандидат. "Вие прикрихте един много важен факт, че този човек е бил част от структурите на тази партия", каза Цветанов.

Той не спря до тук и започна да говори за провалено мегадело "Софийски имоти", по което един от двамата водещи прокурори бе Пламен Георгиев. Цветанов обясни, че Пламен Георгиев е успял да стигне до осъдителни присъди срещу политици по "Софийски имоти", но накрая давностните срокове и други обстоятелства обърнали процеса срещу държавното обвинение. Шефът на групата на ГЕРБ допълни, че по "Софийски имоти" обвиняеми са били и хора от БСП, с което искаше да покаже защо БСП не харесва Пламен Георгиев.

Мегаделото "Софийски имоти" бе тотален провал за прокуратурата и не стигна до нито една осъдителна присъда, въпреки че на съд бяха изправени 40 души. Цветанов не спомена, че неговата приятелка съдийка Владимира Янева прекрати без основание едно от делата по "Софийски имоти". След това се оказа, че баща ѝ е купувал изгодно имоти от дружеството. Лично Янева се е явявала като пълномощник на баща си по сделките. Това не попречи на избора ѝ за шеф на Софийския градски съд по време на първото управление на ГЕРБ.

Георги Свиленски (БСП), който бе един от подсъдимите по "Софийски имоти", използва случая, за да разкаже за преживяванията си в съдебната зала.

"Бях 10 години подсъдим благодарение на прокуратурата, благодарение на г-н Пламен Георгиев и г-н Пламен Панайотов. На предпоследното заседание по делото вещото лице Сашко Николов помоли съда да го отведе, защото осем години е бил натискан от прокуратурата. Той се отказа от експертизите си. Съдията наказа вещото лице с 2000 лв глоба, че осем години е притаявало истината. Искам да попитам, Пламен Георгиев оказвал ли е натиск върху вещото лице? Подсъдимият по това дело Симеон Симеонов осъди държавата за 40 000 лв, Тошко Добрев - за 50 000 лв. Предстоят още 38 души, които ще съдят държавата. Така ли ще борим корупцията?", попита Свиленски.

Цветанов му обясни, че съжалява за преживяванията му, както и че го разбира, защото е бил в неговото положение. После председателят на парламентарната група на ГЕРБ започна да обяснява, че е бил съден по трите си дела заради БСП. Преди четири години Цветанов обясняваше друго - че е съден заради влиянието на Делян Пеевски върху главния прокурор Сотир Цацаров.

Антон Кутев (БСП) се опита да върне дебата към корените му, казвайки: "Николай Николов е бил общински съветник, но не е гледал делото Мишо Бирата. Цяла България чу как Борисов нарежда на шефа на митниците, но вашият човек не го чу".

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов влезе с обяснението, че депутатите не знаят какво Пламен Георгиев е правил "по делото Вальо не знам си какво" и вметна, че прокурорите не гледат дела. Не се разбра какво има предвид Кирилов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заключи, че Пламен Георгиев е предопределен за шеф на антикорупционната комисия и че започва с фалстарт.

"Ключовата дума е доверие. Вие го нямате. Борбата с корупцията е въпрос на доверие. Европа ни няма доверие" , каза тя.

Дебатът приключи с опит за помирително изказване от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който каза, че не познава кандидатите, но изрази надежда, че те ще си свършат работата. Той коментира, че депутатите трябва да проявят "малко повече морал и малко повече смирение", а бъдещият шеф на антикорупционната комисия ще се еманципира от партиите. "Воля" гласува за човека на ГЕРБ.


Споделяне

Още по темата

Още от България