Прокурорът, който "провери" президента, е награден с нова командировка

С три месеца е удължена командировката за прокурор Ирена Ганчевa, която образува в нарушение на конституцията проверка срещу президента Росен Плевнелиев, съобщи сайтът "Дневник".

Ганчева е назначена за прокурор в Софийската районна прокуратура през 2006 година. Преди това работи като следовател. В Софийската градска прокуратура тя постъпва като командирован прокурор и след изтичането на командировката ѝ през юни тя е трябвало да се върне при колегите си на районно ниво. Това обаче не е станало заради заповедта на Христо Динев.

Командироването на магистрати е масова практика специално за Софийската градска прокуратура. Както Mediapool писа в началото на годината общо 40 процента от прокурорите в СГП са там като командировани, т.е. могат по всяко време да бъдат махнати. Това несигурно положение може да окаже силно влияе върху тяхната независимост.

Скандалът с проверката на президента Росен Плевнелиев избухна в края на май, няколко дни преди евровота. Проверката срещу държавния глава бе образувана по сигнал на лидера на "България без цензура" Николай Бареков заради срещата на Плевнелиев с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц. По конституция президентът се ползва с абсолютен имунитет и не може да бъде разследван. Въпреки това прокурор Ганчева бе образувала проверка дали е извършена държавна измяна.

След като публично се разшумя за делото, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че проверката е "незаконна" и скоро тя беше прекратена.

Споделяне

Още от България