Прокурорът масон Ангел Дончев бе осъден окончателно на 3 години условно

Прокурорът масон Ангел Дончев бе осъден окончателно на 3 години условно

Върховният касационен съд окончателно постанови в понеделник присъда от 3 години условно за прокурора масон Ангел Дончев. ВКС напълно потвърди присъдата на Софийския апелативен съд по делото, което започна в края на 2007 година.

На 19 декември 2007 година прокурорът от ВКП Ангел Дончев бе арестуван за изнудване на своя колега Емил Милев. От секретните мотиви по делото лъснаха обвързаностите на всички нива в държавата. Прокурорите Ангел Дончев и Емил Милев се оказаха членове на масонска ложа, чийто велик майстор Петьо Пенков е приятел и съученик на тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Дончев бе обвинен за изнудване, но съдът преквалифицира обвинението и го осъди за принуда, защото текстът за изнудване в Наказателния кодекс се счита за "мъртъв".

Акцията срещу прокурор Дончев бе проведена по време на срещата му с прокурора от Районната прокуратура в Сливница Емил Милев в заведение в Студентския град. Според обвинителния акт Дончев е изнудвал Милев за 20 000 евро.

По време на делото Дончев твърди, че е дал парите на Милев назаем, а Милев твърди, че Дончев го е рекетирал за парите, иначе щял да инициира проверка срещу него.

Обясненията по делото обаче започват с 10-годишна масонска предистория, на която се базира приятелството между двамата прокурори.

Случаят с Дончев и Милев стана повод в магистратските среди усилено да се заговори за членството на съдии, прокурори и следователи в тайни организации. През 2010 година Съюзът на съдиите в България предложи членуването в организации от типа на масонските ложи да се декларира. Правосъдното министерство възприе това, но предложението бе отхвърлено от Народното събрание.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?