Прокурорът на Ню Йорк подаде оставка след обвинения в изнасилване

Прокурорът на Ню Йорк подаде оставка след обвинения в изнасилване

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в изнасилване, предадоха агенциите.

Четири жени са се оплакали от магистрата. Те твърдят, че са били сексуално малтретирани от него, съобщи списание "Ню Йоркър".

Веднага след публикацията в списанието, губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова главния прокурор да напусне поста докато се изяснят обстоятелствата около обвиненията.

"Никой не е над закона, включително най-висшият юридически служител в Ню Йорк. Не вярвам, че е възможно за Ерик Шнайдерман да продължи да служи като главен прокурор при тези обвинения", коментира губернаторътна Ню Йорк.

В специално изявление прокурорът Ерик Шнайдерман отхвърли отправените обвинения срещу него. По думите му обвиненията не са свързани пряко с професионалните му задължения, но косвено ще окажат влияние върху работата му. "Беше голяма чест и привилегия за мен да служа като главен прокурор", се казва още в изявлението на Шнайдерман.

През февруари 2018 г. Шнайдерман предприе законови действия срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн след повдигнатите срещу него обвинения в изнасилване, отправени от десетки актриси и работещи в Холивуд.

Прокурорът няколко пъти остро осъди сексуалното насилие над жени и изнасилването.

Оставката се счита като голям удар за демократите, защото Шнайдерман е известен поддръжник на партията и голям критик на президента Доналд Тръмп, информира "Си Ен Ен".

Мишел Бариш и Таня Селваратам свидетелстват пред списание "Ню Йоркър", че са имали романтични връзки с Ерик, обаче той ги насилвал. Това се случвало обикновено "след като се напивал и без тяхното съгласие". Те твърдят още, че ги е заплашвал да не разкриват деянията му и че е подсулшвал телефоните им.

Бившата му съпруга Дженифър Кънингам го защити, като обяви, че за 35 години съвместен живот никога не е постъпвал по начин, описван от жените и е бил нежен съпруг и баща.

От полицията обявиха, че засега няма заведени жалби срещу Шнайдерман, но ако има той ще бъде арестуван.

Споделяне
Още от Свят

Какво цели Борисов с Великото Народно събрание?