Прокурорът на Ню Йорк подаде оставка след обвинения в изнасилване

Прокурорът на Ню Йорк подаде оставка след обвинения в изнасилване

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в изнасилване, предадоха агенциите.

Четири жени са се оплакали от магистрата. Те твърдят, че са били сексуално малтретирани от него, съобщи списание "Ню Йоркър".

Веднага след публикацията в списанието, губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова главния прокурор да напусне поста докато се изяснят обстоятелствата около обвиненията.

"Никой не е над закона, включително най-висшият юридически служител в Ню Йорк. Не вярвам, че е възможно за Ерик Шнайдерман да продължи да служи като главен прокурор при тези обвинения", коментира губернаторътна Ню Йорк.

В специално изявление прокурорът Ерик Шнайдерман отхвърли отправените обвинения срещу него. По думите му обвиненията не са свързани пряко с професионалните му задължения, но косвено ще окажат влияние върху работата му. "Беше голяма чест и привилегия за мен да служа като главен прокурор", се казва още в изявлението на Шнайдерман.

През февруари 2018 г. Шнайдерман предприе законови действия срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн след повдигнатите срещу него обвинения в изнасилване, отправени от десетки актриси и работещи в Холивуд.

Прокурорът няколко пъти остро осъди сексуалното насилие над жени и изнасилването.

Оставката се счита като голям удар за демократите, защото Шнайдерман е известен поддръжник на партията и голям критик на президента Доналд Тръмп, информира "Си Ен Ен".

Мишел Бариш и Таня Селваратам свидетелстват пред списание "Ню Йоркър", че са имали романтични връзки с Ерик, обаче той ги насилвал. Това се случвало обикновено "след като се напивал и без тяхното съгласие". Те твърдят още, че ги е заплашвал да не разкриват деянията му и че е подсулшвал телефоните им.

Бившата му съпруга Дженифър Кънингам го защити, като обяви, че за 35 години съвместен живот никога не е постъпвал по начин, описван от жените и е бил нежен съпруг и баща.

От полицията обявиха, че засега няма заведени жалби срещу Шнайдерман, но ако има той ще бъде арестуван.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?