Прокурорът по делото "КТБ": Колежките да не си хвърлят санитарните материали в контейнерите за смет

Прокурорът по делото "КТБ": Колежките да не си хвърлят санитарните материали в контейнерите за смет

Прокурорът по мегаделото "КТБ" Иван Гешев е блеснал с изказване пред колеги за нарязаните документи, изхвърлени в контейнерите за смет пред следствието. Иронизирайки ситуацията, той е призовал "колежките да не си изхвърлят в кофите санитарни материали". Това става ясно от запис, изтекъл в платформата за споделяне "Болканлийкс", цитиран от сайта "Биволъ". Записът би трябвало да е от срещата в следствието, която се проведе след серията от скандални твърдения на столичния следовател Бойко Атанасов.

Прокурор Гешев вече обяви публично пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че не вижда никакъв проблем с нарязаната и изхвърлената документация, защото от делото не липсвали никакви документи. Пред колегите обаче обвинителят си е позволил да бъде "малко" по-описателен:

"Имам и една, така, препоръка, ако позволите към всички колежки тука. Ще ме извините така за… леко… да не кажа нецензурното изречение, но ще ви препоръчам на всички колежки да не изхвърлят в контейнерите за боклук санитарни материали. (хихикане). Защото логиката оттам следва санитарен материал, кръв, а не, извинявам се… (смехове) санитарен материал, клошар, кръв, убийство от шпицкоманда, ДНК експертиза. А те са много скъпи тия експертизи. И това, ако се приеме това мое становище, да бъде прието. Това го казвам без да говоря за г-н Атанасов (Бойко Атанасов), принципно го говоря. Нашата професия е много рискова, това е факт. На някой му изгаря бушона отвреме-навреме, друг пък му тече покрива, на мен определено ми капе покрива, обаче на некои се е наводнил и горния етаж тотална щета, пак не визирам абсолютно никой. И за това предлагам: Колеги, чисто колегиално, да вземем да помогнем на следовател Атанасов. Уф пак казах следовател. Пак се изпуснах. В тоя ред на мисли да му помогнем. Трети отдел да му обясни с какво се занимава, скоро никой не е умирал. Да му обяснят и втори и първи отдел. Имам идея, ръководството е тука, да му образува един сектор специално за него - "Жалби". Той ще се чувства щастлив. Това са горе-долу идеите, които ми хрумват, а, бате Мильо го видях и него, бате Мильо да му прочете от Библията малко, там също е сериозно, щото едно време в Трето вършеше работа при наркодилъри, що да не свърши при г-н Атанасов", казва прокурор Гешев, цитиран от сайта "Биволъ".

Тук женски глас му напомня: "Напускаме добрия тон вече".

Прокурор Иван Гешев: Не, що да е добрия тон?

Женски глас: Отдавна излязохме от добрия тон.

Бойко Атанасов: Супер, върха сте.

Преди да стигне до препоръката към "колежките", прокурор Гешев прави следното изявление:

"Прокурор Иван Гешев: Другото, което алтернативно мога да предложа лично пред него (Бойко Атанасов) е да жали моето поведение пред ООН, Европейската комисия, президентството, Народното събрание… мисля, че това е достатъчно.

За трети отдел шпицкомандата, какво да ви кажа?

Женски глас: Значи, първи отдел сме, да се разбереме. И сме даже първи сектор. Ако трябва да сме точни.

Иван Гешев: Сектор ли е? Няма значение. Нали, извинявайте. Значи за шпицкомандата кво да ви кажа, досега, никой не са убили, което се очертава проблем в работата им.

[смехове] И сериозен при това. И ще ги помоля да се поправят. Няма Вартоломеева нощ, няма нощ на дългите ножове и въобще, трагедия, не се справят въобще добре. (...) Скоро разбрах в неделя, че имам сблъсък с лицето Атанасов. Нещо не ми се обръща езика да кажа "следовател“. Ма явно защото имам такива говорни дефекти. И сблъсъкът се изразява в това, че си направил отвод по дело, което аз съм наблюдавал, защото той не може да работи в екипен принцип с мене. Така, без да коментирам законовите предпоставки за отвод, дали можеш да работиш или не в екипен принцип със следовател, който наблюдава досъдебно производство приемаме, че правната му култура е широка, че има нещо, което аз не съм чел, и сигурно е прав, може да важи някой друг закон, а не НПК. Проблемът е обаче, че към момента когато той си направи отвод, аз просто не съм от две години наблюдаващ прокурор по тва дело. Танев го видях, че седна някъде отпред. Обеща ми писмено да му обясни, че не съм наблюдаващ по това дело. Обаче г-н Атанасов продължава да твърди, че съм наблюдаващ по това дело."

Редакцията на "Биволъ" ще публикува в няколко части изказванията от получения запис.

В понеделник Етичната комисия на Висшия съдебен съвет обясни, че записът от срещата в следствието ще бъде изискан и приобщен към проверката на твърденията на следовател Атанасов.

В средата на февруари Бойко Атанасов даде интервю за сайта "Биволъ", в което съобщи, че в столичното следствие съществува "шпицкоманда" от магистрати. След това и пред други медии той разказа, че всички дела и проверки, свързани с представители на високите етажи на властта, не се решават по вътрешното убеждение на следователите и прокурорите, които работят по тях, а спрямо нарежданията на Цацаров. В противен случай магистратите биват "опрасквани" – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки.

После той даде пример с делата срещу бившия областен управител Емил Иванов (ДПС) и за Авиотряд 28", което е било водено неофициално срещу премиера Бойко Борисов.

Накрая следователят заведе екип на бТВ при кофите за боклук на столичното следствие, за да им покаже купчина нарязани и изхвърлени документи, включително по делото "КТБ". Той каза, че разчистването вероятно има връзка с неговите изказвания и започналата проверка на ВСС.

Главният прокурор посети следствието още на другия ден и обяви, че следователите не подкрепят думите на Атанасов, а изхвърлените документи били работни и поради това непотребни. Въпросният на прокурор Иван Гешев би трябвало да е от въпросната среща.

На очната ставка във ВСС миналия понеделник Гешев отрече да са изхвърляни материали от делото КТБ, макар че в прибраните от съвестен гражданин листове има описи на документи именно по това дело, от които стават известни непублични до момента факти.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?