Прокурорът по делото срещу Максим Стависки с наказание

Прокурорът по делото срещу Максим Стависки с наказание

Дисциплинарно наказание “забележка” е наложено на прокурора по делото срещу Максим Стависки, съобщиха във вторник от Окръжната прокуратура в Бургас. Иван Станев е наказан заради лошо изпълнение на задълженията си като наблюдаващ прокурор по наказателното дело срещу двукратния световен шампион по фигурно пързаляне, който в нетрезво състояние предизвика на 5 август катастрофа на пътя при река Ропотомо, в която загина един човек, а няколко бяха ранени.

Стависки бе привлечен като обвиняем с грешна правна квалификация. В мотивите на окръжния прокурор на Бургас Ангел Ангелов за наказанието се посочва, че грешката на обвинителя Станев е съществен процесуален пропуск, който, от една страна, нарушава правата на защита на участниците в наказателното производство, а от друга - създава негативен облик на прокуратурата.

Миналият петък зам.-главният прокурор Камен Ситнилски съобщи, че наблюдаващият прокурор е обвинил Стависки само за причиняване на тежка телесна повреда при катастрофата край Ропотамо, а не и за  причиняване на смърт.

При инцидента загина 24-годишният Петър Петров от Сливен, който е управлявал колата, ударена от Стависки,  а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома. При катастрофата бяха ранени още двама души.

По думите на Камен Ситнилски пропускът направен от бургаския прокурор е много сериозен, но грешката може да се коригира. Той уточни, че до месец в съда ще бъде внесен окончателният обвинителен акт срещу Максим Стависки, в който ще фигурира и обвинението за причиняване на смърт на пътя след употреба на алкохол и причиняване на тежка телесна повреда.

Споделяне

Още от България