Прокурорът поиска освобождаване на Строс-Кан поради липса на доказателства

Прокурорът поиска освобождаване на Строс-Кан поради липса на доказателства

Прокурорът на северния френски град Лил поиска бившият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, изправен пред съда по обвинения в сводничество, да бъде "чисто и просто освободен", тъй като няма доказателства, че е виновен, предаде Франс прес.

"След като поставих на везните всички елементи на обвинението и защитата, стигнах до заключението, че нито в следствието, нито на съдебния процес не бяха предоставени доказателства за виновност на г-н Строс-Кан", каза Фредерик Февр, прокурор на град Лил, където протича съдебният процес.

Обръщайки се към съда, прокурорът заяви, че известността на бившия фаворит за кандидатурата на социалистите за президентските избори през 2012 г. по никакъв начин не бива да бъде презумпция за виновност. "Задължително ли е виновен могъщият човек?", попита прокурорът.

Доминик Строс-Кан, наричан с инициалите Де Ес Ка, твърдеше, че не му било известно, че участвалите заедно с него в сексуални соарета жени са проститутки.

Строс-Кан бе изправен пред съда три години и половина след секс скандал в хотел "Софител" в Ню Йорк, който разби политическата му кариера. Ако бъде признат за виновен, 65-годишният Де Ес Ка може да бъде осъден максимум на 10 години затвор и глоба от 1,5 милиона евро, посочва АФП.

Съдебният процес трябва да приключи тази седмица, но присъдата няма да бъде произнесена веднага, добавя Ройтерс.

По-рано пет от шестте ищци по процеса срещу Доминик Строс-Кан оттеглиха своите обвинения срещу бившия френски министър и управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) с аргумента, че няма достатъчно доказателства, че той е нарушил закона. Оттеглянето на обвиненията от страна на почти всички ищци, четири проститутки и една асоциация, увеличава шансовете той да бъде оправдан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?