Прокурорът, разследвал Пенгезов и Дивизиева, се оплака от "намеци" по делото

В хода на разследването за злоупотреби по европроекта за информационна система във военните съдилища, по което обвинения получиха магистратите Веселин Пенгезов и Петко Петков е имало "намеци в определена насока".

Това обяви в сряда пред Нова телевизия Стоил Тойчев от Софийската градска прокуратура, работил по делото преди то да бъде изпратено на военните му колеги. Както е известно по този казус предстои обвинения да получи и Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски.

"Трудно е да се говори за неща, за които няма как да бъдат доказани и няма как да бъдат подкрепени с факти. Натиск в класическия смисъл на думата не е имало, но е имало
намеци в определена насока", коментира в сряда обвинителят, уточнявайки лаконично, че намеците идвали от "от лица, които могат да правят такива намеци".

"Пряко лицата, замесени по това разследване, не са правили никакви опити за въздействие. Говоря за пряко въздействие", добави Тойчев, отказвайки да даде повече конкретика: "Не бих искал да коментираме делото в тази насока и да спекулираме на тази плоскост".

За делото се разбра в края на април, след като в медиите се появиха информации, че прокуратурата планира да повдигне обвинение на Пенгезов. Впоследствие той даде пресконференция и обяви, че с това се цели той да бъде компрометиран и да не успее да спечели втори мандат като председател на Софийския апелативен съд. Директно спомена и депутата от ДПС Делян Пеевски като човек, от когото получавал "съобщения" как да се гледат конкретни дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България