Прокурорът-спринтьор от Шумен на съд за подкуп

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу колегата от Шумен Румен Пенев, който бе арестуван през януари при акция по сигнал за подкуп от 21 000 лева. Пенев бе задържан при зрелищна акция в града.

Той бе преследван по стъргалото в Шумен от седем полицаи, а целта на спринтиращия обвинител е била да се добере до беемвето си. В крайна сметка юристът не успява да избяга от служителите на реда и те го задържат точно пред колата, паркирана пред сградата на районната библиотека "Стилян Чилингиров".

В обвинителя от районната прокуратура в Шумен са намерени 21 000 лева. По делото му са събрани доказателства, че той е поискал общо 25 000 лева от бизнесмена Найден Николов. Идеята е била да упражни влияние върху колегата си Янко Желязков – прокурор в същата прокуратура, за да не повдигне обвинение и да прекрати досъдебното производство срещу шуменеца.

От ареста му досега Пенев бе задържан под домашен арест. Наказателният кодекс предвижда затвор до шест години и глоба до 5000 лева, ако прокуратурата успее да докаже обвинението си пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България