Прокурори предупредиха Костов да не иска промяна в конституцията

В деня, когато лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) постави в Брюксел въпроса за безконтролността на прокуратурата и необходимостта мястото ѝ да се промени с поправки в конституцията, лоялната на Никола Филчев Асоциация на прокурорите в България (АПБ) излезе с открити заплахи към Иван Костов. В писмото, което вероятно би имало аналог единствено с документ на прокуратурата в Беларус, Костов е обвинен за това, че е поръчал на НСС доклад за корупцията във властта и е подал сигнали за разследване срещу свои министри.

АПБ предупреждава, че политическите изявления на Костов за действията на прокуратурата са намеса в работата на независимата съдебна власт.

Миналата седмица лидерът на ДСБ влезе в директен сблъсък с прокуратурата, като обяви, че тя изпълнява политически поръчки и използва политическа терминология във връзка с ареста на бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов. Така лидерът на ДСБ коментира думите на прокуратурата "костовистите да не месят в работата на съдебната власт". Според Костов подобна терминология ("костовисти") използват политическите опоненти на ДСБ.

Костов, който засега е единственият представител на държавна институция, който реагира на последните изявления на прокуратурата, изрази и публично възмущението си от обидните квалификации ("мишмурок", "вмирисано влечуго" и пр.), отправени от прокурор Спартак Дочев към американския лобист Брус Джаксън.

В отвореното си писмо хората на Филчев заявяват, че думите на Костов за политизиране на прокуратурата са "безцеремонна клевета", базиращи се на това, че "някой служител от пресслужбата на прокуратурата бил казал "костовистите да не се месят в работата на съдебната власт".

Писмото завършва с предупреждение към бившия премиер: "Все пак Вие сте наш клиент, г-н Костов" и с напомняне за отваряното и затваряно вече 5-6 пъти дело "Сапио". Освен това се споменават две любими на опонентите на Костов недоказани обвинения към него - че е приел 200 хил. долара от Майкъл Чорни и "укриването на данъци" от съпругата му във фондация "Бъдеще за България".

"Затова ще Ви дадем един съвет: "По-спокойно, г - н Костов. Без истерия. Не сте видели нищо лошо от българската прокуратура", се посочва към края на писмото.

Преди това прокурорите изреждат различни други обвинения срещу бившия премиер, като това, че разпоредил през 1999 г. да се изготви доклад за корупцията във властта, на базата на който бяха отстранени няколко министри, сред които и вътрешният Богомил Бонев. В момента ген. Атанасов е обвиняем за въпросния доклад по дело, образувано по жалба на бившия му шеф Бонев.

Според Асоциацията на прокурорите Костов е наредил на ген. Атанасов "да скалъпи един доклад срещу определени министри", който е "пълен с лъжи и клевети". Към този момент не е известно прокуратурата да е извършвала проверка по изнесените в доклада данни и не е ясно откъде идва последната оценка.

По-нататък от АПБ обясняват, че с този доклад Костов се "саморазправи с вътрешнополитическите си противници", но не го е предоставил на прокуратурата.

В писмото се казва още :"Мнозина знаят, че Костов и неговият другар Соколов... многократно са се опитвали да се месят в работата на прокуратурата и съда", но не успели, тъй като специално в прокуратурата "ударили на камък", което "предизвика гнева на костовистите".

Иван Костов е обвинен от прокурорите и затова, че беше единственият български премиер, подал сигнали за разследване срещу членове на собствения си кабинет. В писмото на прокурорите това звучи по следния начин:"Костов упражни силен натиск върху прокуратурата, за да обвини министър Б.Бонев в измислени от него престъпления. Костов се опита да влоши положението на обвиняемите - заместник министъра на отбраната П.Радонов и на шефа на Агенцията по приватизацията З.Желязков, който не му се подчиняваше".

Костов е обвинен още, че "ще поправя конституционното устройство на държавата и ще праща прокуратурата в правителството (което се надява да оглави)".

По-нататък бившият премиер е призован да обясни " в чии джобове отидоха милиардите от продажбата на държавно имущество; как една малка група забогатя незаконно и живее в охолство, а народът тъне в беднотия" и т.н.

ДСБ обмисля ново питане до КС за мястото на прокуратурата

Няколко часа преди да бъде обявено писмото на прокурорската асоциация, представители на ДСБ заявиха, че обмислят възможността за ново питане към Конституционния съд за мястото на следствието и прокуратурата. Това съобщиха Димитър Абаджиев и Константин Димитров след среща с докладчика за България към Европарламента Джефри ван Орден, който разговаря с председателя на ДСБ Иван Костов.

На последваща среща в Брюксел зам.председателят на фракцията на Европейската Народна партия в Европарламента Тимоти Къркхопф заяви, че ако има опасност от забавяне на членството на България в ЕС, тя произтича от неизпълнение на поетите ангажименти за реформа в съдебната власт.

Димитър Абаджиев подчерта, че според Къркхопф проблемите са свързани с реформите в досъдебното производство.

От ДСБ са заявили, че съдебните реформи в България не могат да бъдат извършени без промени в конституцията, които да направят следствието и прокуратурата част от изпълнителната власт. Абаджиев съобщи, че са предупредили Тимоти Къркхопф, че управляващите и министърът по европейска интеграция Меглена Кунева ги подвеждат, като твърдят, че изискванията на ЕС за съдебната власт могат да бъдат изпълнени само с промени в НПК.

По време на срещите са били обсъждани и последните изявления на прокурора Спартак Дочев по адрес на влиятелния американски лобист и председател на Проект за демокрации в преход Брус Джаксън.

Според депутата от ОДС Димитър Абаджиев това е поредният случай, който показва, че следствието и прокуратурата трябва да подлежат на контрол. Преди да отпътува за Брюксел лидерът на ДСБ изрази в интервю пред Инфо радио личното си мнение, че прокуратурата трябва да премине към изпълнителната власт или министърът на правосъдието да е и главен прокурор.

Абаджиев подчерта, че има два варианта за решение - или парламентът да избира Висшия съдебен съвет с квалифицирано мнозинство или след промени в конституцията следствието и прокуратурата да преминат към изпълнителната власт.

От ДСБ са готови да започнат консултации с останалите политически сили за ново питане до Конституционния съд, което по думите на Димитър Абаджиев, може да бъде формулирано по-конкретно, за да не бъде отклонено от конституционните съдии.

Преди две години КС обяви, че структурни промени в съдебната власт могат да се гласуват само от Велико народно събрание, за чието свикване няма консенсус между политическите сили.

Ожесточаването на прокуратурата през последната седмица най-вероятно е продиктувано от интервюто на Брус Джаксън пред ББС, в което се заявява, че "службата на главния прокурор е повече място за печалба, за правене на пари. Президентът, премиерът, властите са до голяма степен съучастници, защото те не смятат, че това е ключов проблем за развитието на страната".

Споделяне

Още от България