Прокурори призовават Филчев незабавно да подаде оставка

Главният прокурор Никола Филчев незабавно да подаде оставка и така да даде възможност временно да се прекрати дебата за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и вкарването ѝ в изпълнителната.

Този призив бе разпространен във вторник от Националното сдружение на българските прокурори (НСБП), които са алтернатива на подопечната на Филчев Асоциация на прокурорите в България.

Отвореното писмо идва ден след като председателят на парламента Огнян Герджиков и лоялната на главния прокурор асоциация отхвърлиха критиките на американския посланик Джеймс Пардю към работата на прокуратурата, която използва правомощията си за чисто политически цели, за натиск върху медиите и върху разкриващите корупция.

НСБП са убедени, че проблемът с неефективността на прокуратурата не е структурен и не е свързан с конституционната липса на контрол върху нея, а произтича изцяло от личността на нейния ръководител Никола Филчев.

Според сдружението, махането на Филчев от поста и изборът на нов главен прокурор ще позволят дебатът за мястото на прокуратурата временно да спре и да се прецени това ли е основният проблем на българското наказателно правораздаване.

За повечето от безобразията, които се случват в прокуратурата, не би трябвало отговорност да носят прокурорите, обясни пред Радио Нова Европа прокурорът Васил Миков, който е председател на Националното сдружение на българските прокурори. Лично главният прокурор устно им е нареждал да правят изявленията или да подписват актовете на прокуратурата, заяви Миков

Според алтернативното прокурорско сдружение оставката на Филчев е належаща, тъй като дебатът за структурни промени в съдебната власт вече "набира скорост към трагичния за прокуратурата извод, че и тя заедно със следствието трябва да премине към изпълнителната власт".

"В тази насока се оформя единно мнение на български и чужди политици, експерти и магистрати", посочват от НСБП и добавят, че аргументите против тази идея вече не са по същество, а липсата на време и свикването на Велико народно събрание.

Инициативата за подобни промени в съдебната власт принадлежи на Демократи за силна България (ДСБ), а по време на консултациите стана ясно, че правосъдният министър готви ново питане до Конституционния съд за възможността този парламент, а не ВНС за приеме промените.

НСБП протестира срещу това прокуратурата да бъде "механично местена, обезличена и отслабена заради оформилото се категорично мнение, че главният прокурор не може да бъде контролиран в рамките на съдебната власт".

"Апетит за власт"

В писмото се посочва, че на върха на прокуратурата "се е оказала личност с невероятен апетит за власт, непризнаваща принципа за разделение на властите и използваща всякакви средства, за да получи още власт".

НСБП призовават "гражданите, медиите и политиците да имат предвид атмосферата на страх и безпринципност, които царят в прокуратурата" и "авторитарната ситуация", за която са алармирали многократно през последните години.

"Не бихме желали стотиците почетни мъже и жени, работещи в прокуратурата, да бъдат свързвани с тоталитарните рефлекси и злоупотребата с власт, демонстрирани от Никола Филчев", призовават от НСБП и добавят, че "за най-скандалните действия на прокуратурата през последните години е отговорен единствено и лично Никола Филчев".

В писмото се посочва, че прокурорите, "подписвали съответните актове, са го правили и го правят не в израз на своята професионална воля, а под натиск, заплахи и манипулации".

Изнудване, политическа дейност и блокиране на реформите

"Оставката е необходима, защото от началото на мандата си, използвайки прокуратурата като инструмент за изнудване и търгувайки с правомощията ѝ, главният прокурор извършва политическа дейност и така предизвиква постоянни конфликтни ситуации, като успоредно с това с променлив успех опитва да блокира съдебната реформа".

Според НСБП целта на Филчев е да концентрира политическа власт и влияние, а в обществото е налице безпрецедентна криза в доверието към прокуратурата.

"Вече и професионалистите трудно се ориентират къде свършва лъжата и манипулацията и започва истината в действията и изявленията на ведомството", смятат НСБП.

Писмото завършва с убеждението, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, а Никола Филчев трябва да подаде оставка и да даде възможност на Висшия съдебен съвет да избере нов главен прокурор.

Призивът към Филчев, отправен от негова колеги, едва ли ще има ефект, ако не бъде подкрепен от по- категорична позиция на ВСС и държавните институции.

В края на 2002 година, във връзка с отвореното писмо на Едвин Сугарев с примери за драстична злоупотреба с власт, извършени от главния прокурор, ВСС изслуша показания на различни свидетели и излезе с решение Никола Филчев да подаде оставка.

Независимо, че решението беше на органа, който го избра на поста, Филчев не се съобрази с решението, а всички държавни институции и политиците се направиха, че нищо не се е случило.

Споделяне

Още от България