Прокурори разследват купуване на гласове по време на референдума в Румъния

Главният прокурор на Румъния Лаура Кодруца Кьовеши заяви, че прокурорите не разследват гражданите за това, че са гласували или за това как са гласували на референдума на 29 юли за отстраняване на президента Траян Бъсеску, съобщи Аджерпрес. "Ние не разследваме гражданите за това, че са гласували, за начина, по който са гласували, дори не ги питаме как са гласували и дали са гласували. Твърденията, които се появиха в публичното пространство по тази тема, са неверни", заяви Кьовеши.

Управляващият Социал-либерален съюз обвини миналата седмица Главната прокуратура и Националната дирекция за борба с корупцията, че разследват румънски граждани във връзка с вота им на референдума.

Кьовеши уточни, че прокурорите не са извършили никаква злоупотреба, а просто са дали ход на наказателните жалби, които са били адресирани към тях.

"Бих искала да уточня, че от тези над 500 жалби, които бяха адресирани до нас, повече от половината се отнасят до престъплението възпрепятстване на правото на вот или имат като предмет електоралния подкуп, тоест давани са стоки или облаги, за да се гласува или да не се гласува", обясни главният прокурор.

Тя заяви, че проведените досега разследвания са установили, че е имало случаи на фалшиви подписи, дублирани ЕГН-та и многократно гласуване. Кьовеши уточни, че гражданите присъстват в разследванията в качеството на свидетели.

Главният прокурор на Румъния отрече твърденията, че само във връзка с този референдум са заведени толкова наказателни дела, като посочи, че всеки път, когато има избори, прокуратурата разглежда множество наказателни дела, свързани с изборни измами.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани