Прокурорите искат да се месят в кадровото развитие на съдиите

Висшият съдебен съвет преди уволнението на Камен Ситнилски. Сн. БГНЕС

Асоциацията на прокурорите излезе с декларация във вторник, с която се противопостави на идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – за съдиите и за прокурорите. Целта на тази промяна е да се оставят представителите на всяка една от двете големи магистратски гилдии да имат основната дума за кадровото развитие на колегите си и така да поемат пълната отговорност за своите решения. Идеята се подкрепя от най-голямата съсловна организация на съдиите – Съюза на съдиите в България (ССБ).

Прокурорите обаче не са на това мнение. Те подозират, че съдиите ще направят опит да си прокарат гилдийните интереси.

"Очевидно създателите на конституцията са приели, че капсулирането на съда в рамките на ВСС може да доведе до прокарване на съмнителни гилдийни интереси, които безкритично да приемат допуснати пропуски от отделни магистрати, само защото са част от гилдията. Не искаме съдебната власт да бъде укорявана, че действа според принципа "Гарван гарвана око не вади!", се казва в позицията на прокурорите.

Асоциацията определя като "ултимативно" писмото на съдийския съюз по повод понижението на съдия Мирослава Тодорова заради две забавени дела. Както Mediapool вече писа, предложението за налагането на това тежко наказание дойде от представителя на прокуратурата във ВСС Румен Боев. По думите на съдия Тодорова той не е аргументирал искането си, което също така безкритично е възприето от мнозинството във ВСС.

 

ССБ обявиха, че напускат Гражданския съвет към ВСС, докато кадровият орган не бъде разделен на две и съдиите не поемат отговорността за собственото си кадрово развитие.

 

Асоциацията на прокурорите обаче смята, че когато ВСС няма проблем с работата си по дисциплинарните дела, защото водещият критерий е бил тежестта на извършеното нарушение и съразмерността на наложеното наказание. Според АПБ досегашната практика на ВСС показвала, че законът се спазва точно.

"Редки са изключенията, когато Върховният административен съд е изменил решения на съвета, като съдебната практика показва, че нито съдът, нито съветът правят разлика между отделните магистрати дали те са съдии или прокурори", твърдят от Асоциацията на прокурорите.

Позицията на прокурорите е неуместна в светлината на последните решения на ВСС спрямо точно техните представители в кадровия орган. Преди по-малко от месец мнозинството в съвета реши, че бившият заместник-главен прокурор Камен Ситнилски е уволнен дисциплинарно от ВСС, въпреки че бяха събрани 16 гласа в подкрепа на това решение, а не 17, както е по закон. Извън това дисциплинарният състав по неговия случай игнорира показанията на 30 свидетели, които го оневиняват и даде вяра на думите на други шест прокурора, които дори не си бяха говорили директно със Ситнилски.

От Асоциацията на прокурорите са недоволни, че промяната на структурата на ВСС може да доведе до засягане независимостта на прокуратурата и до изваждането ѝ от съдебната власт.

"Призоваваме към разум и решително противопоставяне на настоятелното прокарване на такава идея от страна на различни представители на неправителствени организации. Опитите силово да се реформира съдебната система ултимативно и ad hoc чрез искания за инцидентни и необмислени структурни промени не е правилното и, още по-малко, професионално решение", се казва още в позицията на асоциацията.

В позицията обаче остава неизяснено защо прокурорите имат нещо против да решават сами своите кадрови въпроси и искат да решават за развитието на съдиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България