Прокурорите не успяха да изберат нито един свой представител във ВСС на първи тур

Магистратите масово гласуваха електронно въпреки съмненията в системата

Прокурорите не успяха да изберат нито един свой представител във ВСС на първи тур

Нито един от 12-те кандидати на прокурорите за членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) не получи нужните гласове, за да бъде избран на първия пряк избор в събота.

В неделя ще се проведе втори тур и ако след него няма достигнали необходимото мнозинство, за избрани ще се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове избирателната комисия определя "победителите" чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.

Общо 1185 прокурори от цялата страна гласуваха в избора за четирима техни представители в следващия Висш съдебен съвет (ВСС).

Изборът беше редовен, след като още в 12,00 ч. повечето от половината от имащите право на глас 1505 прокурори, вече бяха упражнили своя вот. Прокурорската колегия в съвета се състои от 11 членове. В нея участват петима представители на Народното събрание, главният прокурор, четиримата от прокурорската квота и представителят на следствието, който вече е избран. Това Евгени Диков, който сега е шеф на Националната следствена служба. Кадровите решения в прокурорската колегия се вземат с шест гласа.

Изборите започнаха в 8 часа сутринта в събота и приключи точно в 18 ч.

Освен че това са първите преки избори за прокурорската колегия, това е първият вот, при който обвинителите гласуват електронно дистанционно, въпреки съмненията за сигурността на софтуера. За него така и не беше допуснат външен одит доколко е сигурен, а някои магистрати изказаха съмнения, че анонимността на вота не може да бъде гарантирана.

Както се очакваше предварително прокурорите гласуваха масово електронно, като през интерет своя глас са дали 1096 магистрати от 1377 заявили желание за дистанционен вот.  

Регистрираната избирателна активност е 79.59 %. С хартиени бюлетини в Съдебната палата в София гласуваха 89 прокурори, т. е. избирателната активност е 70.63%, съобщиха от ВСС.

Днес най-много гласове е получил окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов – 467. След него с 461 гласа е апелативният прокурор от Бургас Георги Кузманов. На трето място с 443 гласа е прокурор Даниела Машева от ВКП, а четвърта е апелативният прокурор от Пловдив Ясенка Шигарминова с 442 гласа.

Кандидатите за членове на ВСС от прокурорската гилдия са 12 - Галина Стоянова (зам.-апелативен прокурор на София), Георги Кузманов (апелативен прокурор на Бургас), Гергана Мутафова (районен прокурор на Пловдив), Даниела Машева (Върховната касационна прокуратура), Евгени Иванов (председател на Асоциацията на прокурорите и прокурор във Военно-апелативната прокуратура), Ивайло Медаров (заместник-окръжен прокурор на София), Магдален Маринов (ВКП), Мери Найденова (прокурор във Върховната административна прокуратура), Огнян Дамянов (прокурор в Окръжна прокуратура - Разград), Пламен Найденов (окръжен прокурор на Перник), Пламен Марков (Апелативна специализирана прокуратура) и Ясенка Шигарминова (Апелативна прокуратура – Пловдив).

За разлика от кандидатите за членове на ВСС от съдийската квота, сред прокурорите очаквано не изобилства от хора с реформаторски настроения. Единствената по-реформаторска концепция е на районната прокурорка на Пловдив Гергана Мутафова.

Тя предлага санкции за прокурорите, ако съдът произнесе оправдателна присъда по зле изготвен обвинителен акт. Мутафова не спестява констатациите за "изключително високите нива на корупция" по върховете на властта. Пловдивската прокурорка предлага прекратяване на противоречивата кадрова и дисциплинарна практика на ВСС чрез създаване на унифицирани правила.

За почти сигурен член в следващия съдебен съвет се смята председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов. Организацията неотклонно защитава позициите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още от България