Прокурорите по делото "Наглите" останаха без парични награди

Прокурорите по делото "Наглите" останаха без парични награди

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на главния прокурор Борис Велчев за парични награди на двамата прокурори, които изнесоха делото срещу групата на "Наглите" на първа инстанция. Велчев предложи Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова от Софийската градска прокуратура да получат по една заплата отгоре по случай постигнатите осъдителни присъди на половината "нагли".

Останалите членове на ВСС обаче не приеха доводите на Велчев. Още в началото заседанието председателят на ресорната атестационна комисия Георги Шопов оттегли от дневния ред предложението за награждаване на Кирилов. Шопов не каза защо прави това, но впоследствие се оказа, че става дума за гаф със следствен експеримент по делото.

През октомври миналата година Кирилов е инициирал оглед на къщата, в която похитителите са държали Румен Гунински-младши. Проблем се оказало именно присъствието на Гунински, което обезсмислило експеримента.

Малко след оттеглянето на предложението за Кирилов, бе оттеглено и това за награждаване на Антоанета Близнакова. Тук аргументът бе, че присъдата по "Наглите" все още е само на първа инстанция и не се знае какво ще стане на останалите съдебни инстанции.

В начало на април Софийския градски съд намери виновни за общо единайсет от дванайсетте отвличания. Заради тях Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето бяха осъдени на по 18 години затвор.

Йожи и Културиста обаче бяха оправдани по обвинението, че са сформирали и ръководили бандата. Любомир Димитров-Гребеца, който първоначално сътрудничи на разследващите, а в края на процеса се отрече от показанията си, получи 15-годишна присъда.

Братята Радослав и Митко Лебешковски бяха оправдани за участие в бандата, както и че са помагали за част от отвличанията, но получиха условни присъди от по съответно 1 с 3 години изпитателен срок и 2 с 4 години изпитателен срок за притежание на 50 патрона и два газови пистолета, незаконно преработени в бойни.

Останалите двама подсъдими Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Цуро бяха оправдани по всички обвинения, тъй като за тях прокуратурата не успя да представи почти никакви доказателства.

За доказано разкрити СГС прие отвличанията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов и опита за похищение на Борислав Динев.

Единствено отвличането на Румен Гунински-младши остана изцяло неразкрито, тъй като за него разследващите разполагаха само с противоречивите показания на Гребеца, които така и не бяха подкрепени от други доказателства в хода на делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България