Прокурорите ще бъдат пращани принудително в отпуска

Прокурорите ще бъдат пращани принудително в отпуска

Прокурорите и служителите в прокуратурата могат да бъдат изпращани в платен отпуск без тяхно съгласие. Това решение бе взето на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет във вторник.

Служителите в държавното обвинения могат да бъдат принуждавани от техните преки началници да използват половината от натрупания платен отпуск. Това трябва да става по предварително утвърден график, за да се осигури нормалното провеждане на работния процес.

Колегията препоръча магистратите и служителите, които предстои да бъдат пенсионирани до края на годината, да ползват целия си платен годишен отпуск.

Предложението бе направено от главния прокурор Иван Гешев, който се мотивира с икономическата криза заради разпространението на коронавируса.

"За всеки от вас е ясно, че в условията на извънредно положение и на кризата, която се базира на тази пандемия, развиваща се в целия свят, са налице бюджетни затруднения в момента, които вероятно ще се задълбочат след приключване на кризата. Съдебната власт и в частност прокуратурата трябва да затегне финансовата дисциплина и да покаже, че не сме извън държавата, независимо от становището на много личности. Ние сме част от държавните структури и като такива трябва да се съобразяваме с тези затруднения и да проявим солидарност към всички български граждани, които изпитват сериозни затруднения от икономически характер", каза Иван Гешев пред колегите си.

Той напомни, че магистратите вземат "сериозни заплати на фона на стандарта в България". Поради това смята, че е справедливо поне част от натрупаните отпуски да не се плащат при пенсиониране.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?