Прокурорите в Хага обвиниха НАТО в бездействие за залавянето на Караджич

Прокурорите от трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия разкритикуваха силите на НАТО в Босна за неуспеха им в залавянето на Радован Караджич.

Бившият сръбски лидер в Босна е обвинен за геноцид. През последните осем години той е на свобода, независимо от многобройните опити за ареста му.

НАТО твърди, че прави всичко възможно за залавянето на Караджич.

Според прокурорите от Хагския трибунал обаче той все още не е изправен пред правосъдието отчасти защото НАТО не действа по разузнавателните сигнали, които получава.

Говорителката на главния прокурор в Хага Флорънс Хартман заяви, че те редовно получават разузнавателна информация за местонахождението на Караджич от свои собствени източници в региона.

Тази информация се предава на НАТО и на другите организации, но, по думите ѝ, нищо не се предприема.

Хартман посочи случай от февруари тази година, когато имало много достоверна информация, че Караджич е бил в село на границата между Босна и Сърбия.

Данните били предадени на силите на НАТО, които обаче не направили нищо.

"Ако те не действаха, защото имаха сериозна причина да не действат, всичко е O'K", каза тя.

Ако обаче има друга причина, ние сме притеснени, но ви етрябва да ги попитате защо не действат, добави Хартаман.

В същото време командващият силите ЕСФОР в Босна и Херцеговина генерал Върджил Пакет заяви, че неговите сили започват да затварят и задушават мрежата, подкрепяща Радован Караджич, предаде АП.

Ние закрихме шест или седем фирми, за които знаехме, че подкрепят Караджич, заяви генерал Върджил Пакет, който командва 12 000 умиротворители. Около 900 от тях са американци. Умиротворителите са под флага на НАТО до края на годината, когато Европейският съюз се очаква да поеме мисията, отбелязва АП.

Пакет, който говори в понеделник на заседание за Босна на комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите на американския Конгрес заяви, че мрежата на Караджич е също уязвена от забраните за пътуване и от замразяването на техните авоари.

Те вече нямат свобода на действие, не могат да се движат из Европа, не могат вече да прехвърлят пари, каза Пакет.

Караджич бе обвинен в геноцид през 1995 г. заедно с генерал Ратко Младич за убийството на хиляди босненски мюсюлмани в анклава Сребреница.

Караджич и Младич са сред 20 -те души, все още издирвани от трибунала.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?