Прокурорите във ВСС обвиниха Рашков в дестабилизиране на държавата

Прокурорите във ВСС обвиниха Рашков в дестабилизиране на държавата

Прокурорската колегия на ВСС обвини вътрешния министър Бойко Рашков, че нарушава принципа за разделението на властите с критиките си срещу Иван Гешев, което водело и до дестабилизация на държавата..

"За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт", се казва в декларацията на колегията, която се председателства от главния прокурор.

Изказваният на Бойко Рашков са определени като "недопустими, негативни и манипулативни". Откакто е създадена, Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет неотклонно защитава интересите на главния прокурор по всякакви въпроси. През миналата година членовете на колегията пуснаха няколко декларации и срещу многолюдните граждански протести с настояване за оставката на правителството на Борисов и главния прокурор.

Сега колегията твърди, че коментарите на Рашков са грубо посегателство към установеното взаимодействие между Прокуратурата и органите на МВР за опазване на правовия ред в България и защита на българските граждани.

"Създава се усещане за дестабилизация и липса на държавност, и се провокира неоправдано напрежение между служебното правителство, МВР, съдебната власт и гражданите", се казва в позицията.

"Считаме, че твърдените политически и партийни зависимости, поръчкови репресии срещу определени лица и препятстване работата на органите на МВР от страна на прокуратурата, не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение. Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя“, допълват членовете на ВСС.

Декларацията ще бъде изпратена до президента, премиера, посолствата на страните от ЕС, САЩ и Великобритания.

Преди ден Бойко Рашков обясни пред БНР, че прокуратурата не обръща достатъчно внимание на делата за купуване на гласове и откровено ги саботира. Според него прокурорите дори забранявали на полицейските говорители да изнасят информация за регистрираните престъпления. Наред с това Рашков каза, че в Пловдив са купувани гласове от името на ГЕРБ, а партията отрече.

Споделяне

Още по темата

Още от България