Прокурорите във ВСС пишат до ЕС и посланици срещу Христо Иванов

Прокурорите във ВСС пишат до ЕС и посланици срещу Христо Иванов

Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет излезе с декларация срещу съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и "Свободна Европа", обвинени в "опити за грубо посегателство срещу независимостта и доброто име на българските магистрати".

Декларацията ще бъде изпратена до Европейската комисия, Европейския парламент, до посолствата на всички държави членки на ЕС, САЩ и Великобритания.

Преди гласуването на документа главният прокурор Иван Гешев обясни познатата си теза, че прокуратурата е подложена на сериозен натиск, защото повдигнала обвинения срещу "олигарси", срещу Нено Димов и бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

"Наше задължение, като хора, които представляват тези магистрати, е да застанем зад тях. Ние трябва да продължим да защитаваме всеки български прокурор и следовател, който е подложен на политически атаки. Безпрецедентно за държава от ЕС е съдебната власт да е подложена на политическа атака от политическа партия", казва Гешев.

В резултат на това е гласувана декларацията.

Прокурорската колегия първо изразява подкрепата си за прокурор Боряна Бецова, която е сред обвинителите, на които бе разпределено разследването на изтеклите записите с глас, приличащ на Бойко Борисов. По повод това отговорно разследване журналистът Борис Митов публикува на 8 юли в "Свободна Европа" материал "Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов" и припомни знакови дела на Бецова, завършили с провал.

Тази публикация първо бе атакувана от Дирекция "Публична комуникация" на прокуратурата, според която материалът е в "противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика".

По този повод Комисията за журналистическа етика подчерта, че тя е единственият орган, упълномощен да се произнася относно нарушения на Етичния кодекс на българските медии.

Това не попречи на Прокурорската колегия във ВСС на свой ред са изрази своето "разочарование от манипулативно представената информация от журналиста Борис Митов".

Като "по-тревожни" обаче са определени "системните и целенасочени опити на Христо Иванов за политически натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори".

Конкретен повод за декларацията е видеоматериал на Христо Иванов от 8 август, публикуван на сайта на "Демократична България".

"Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, изчистване на Прокуратурата и цялостен реподбор на прокурорите (практически представляващи лустрация) поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт. Тези твърдения са в пълен противовес на демократичните ценности и принципи на правовата държава, които политическото движение, представлявано от Христо Иванов, прокламира, че убедено защитава", се казва в декларацията.

Българските политици са призовани да не превръщат прокуратурата "в залог на започналата предизборна кампания, както и да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати".

В декларация има изречение, което е абсолютен нонсенс: "Политическата реторика и пропаганда не са средства за провеждане на широк дебат и постигане на професионален и обществен консенсус за необходимостта от конституционна реформа на съдебната власт и в частност на прокуратурата". Политическата реторика е единственото изразно средство на политиците при провеждането на политическия дебат, който предшества промените във всеки един закон, включително тези, които се отнасят до прокуратурата.

Прокуратурата се готви и за национална среща, посветена на отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риск от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за ЕС.

Споделяне

Още от България