Прокурорска акция обезглави ГДБОП

Гешев съобщи за ареста на шефа на отдел "Наркотици" с дебютния си туит

Прокурорска акция обезглави ГДБОП

Арестът на шефа на отдел "Наркотици" в ГДБОП обезглави службата. Часове след като главният прокурор съобщи за акцията, при която ръководителят на дирекцията за наркотрафика е задържан с подкуп, началникът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР Ивайло Спиридонов подаде оставка. С поста си се разделя и зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Разместването на пластовете по върховете на МВР станаха факт малко след изявлението на главния прокурор Иван Гешев, че акцията не бива да се приема като "лош знак за структурите на МВР".

Часове преди официалното обявяване на оставките източник на Mediapool прогнозира, че най-вероятната цел на акцията в ГДБОП е самият шеф на службата Ивайло Спиридонов. В последната година той бе поставен в медийна изолация, а сегашната акция може да послужи като претекст за цялостно преструктуриране на ключовата служба.

Спиридонов бе близък до бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който сега активно полага основите на своята партия. В същото време главният прокурор Гешев вероятно има амбиции да сложи доверен човек на възловия пост, за да затвори властовия цикъл.

След обявяване на оставката му на сайта на ГДБОП бе публикувано негово обръщение към служителите.

"Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемния пост и да поема отговорността за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт", написа Спиридонов.

Това, което все още няма обяснение, е как високопоставеният оперативен работник на МВР, заловен с подкуп, е успявал да разиграва схемите си сам без протекция "отгоре". Прокуратурата засега не дава отговор на този въпрос.

Най-висшите ръководители

В петък сутринта Гешев, редом с вътрешния министър Младен Маринов, обяви, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков е бил задържан предишния ден следобед, докато получавал подкуп с белязани банкноти.

Според разследващите той е осигурявал чадър на наркогрупи. Арестувани са още двама полицаи – шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков и още един служител.

Панков е дългогодишен служител на МВР, награждаван е многократно. В края на миналата година е получил орден за полицейски заслуги от испанския посланик Алехандро Поланко. Отличието му е било присъдено от испанския вътрешен министър заради високи резултати по съвместни разследвания срещу наркотрафика.

Арестът е извършен по разработка на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. В спецпрокуратурата се води дело за престъпна група, осигурявала чадър на наркоразпространители. Към момента тримата служители са арестувани за 24 часа, но вероятно срокът ще бъде удължен.

Веднага след изявлението на Гешев стана ясно, че се очертава сериозен скандал, тъй като става дума за най-висшите длъжности, ангажирани с борбата с наркотрафика. Въпросните служители са общували непрекъснато и международни партньори на МВР. Засега не е ясно на кои групи са осигурявали чадър, но от думите на Гешев стана ясно, че умишлено са пазили определени структури и са работели срещу техните "конкуренти".

"Тези длъжностни лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците на територията на република България, както и хората, които са основните точки за контакт с нашите международни партньори, не само от ЕС", обясни главният прокурор.

Часове преди официалния си брифинг, Гешев дебютира в социалната мрежа "Тиутър" и първият му туит бе именно новината за арестите в ГДБОП. Досега прокуратурата имаше само профил в YouTube.

Гешев публикува в "Туитър" снимка на арестувания полицай и написа:

"Времето на недосегаемите свърши! независимо къде и още по-малко ако се отнася до най-висшият служител за борба с наркотрафика. Поздравление за работата на "Вътрешна сигурност" на МВР и на Специализирана прокуратура".

В социалната мрежа Гешев бе "посрещнат" от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който подигравателно коментира: "Каскет в tweeter".

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_66de3ac5f1c174bbd242f1321a3f1cbf.jpg

"Грозно е"

На брифинга Гешев заяви, че бил разочарован, защото познавал въпросния служител още от 90-те години на миналия век.

"Това е, меко казано, грозно. Ти да оказваш съдействие за решаване проблеми на наркогрупи, да им обещаваш логистика, да им обещаваш или да осъществяваш действия по отношение на техни конкуренти, да предаваш доверието на своите партньори в межундароден мащаб и много друга широкоспетърна криминална дейност. Резултатът от това е, че пострадалите са български граждани", обясни Гешев.

Според него реализация от такъв размер в "новата история на България" не се е случвала.

"Във всяко стадо има мърша, както е каза народът. Въпросът е, че ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не срещу престъпността. Така че това, което правим, не трябва да се възприема като лош знак за структурите на МВР. В прокуратурата също има проблеми, които са ясни на главния прокурор, т.е. на мен. Въпросът е, че ние си знаем проблемите и решаваме собствените си проблеми за разлика от някои други", заяви Гешев.

Разработка явно започва след откриването на цели 320 кг кокаин в Студентски град и подозренията, че няма как такова количество наркотик да не се е покровителствало от МВР.

Поздравления от премиера

Че промени в структурата и кадровия състав ще има, даде да се разбере още сутринта вътрешният министър. Те се решават от Маринов и премиера Бойко Борисов, с когото министърът се срещна в петък преди да вземе оставките на Спиридонов и Арабаджиев.

Според вътрешния министър международните партньори имат доверие в ГДБОП.

"Изключително важно е да запазим доверието, което към момента има при тези контакти, защото това е основата на цялата работа", заяви Младенов.

​Бойко Борисов поздрави МВР за работата и разкриването на тримата високопоставени служители и каза на министъра: "Поздравявам ви. Приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред. Както съм казвал винаги, трябва да си почистим къщичката. Без компромиси към всички".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?