Прокурорска акция за фалшиви дипломи в МОН

В 9,30 часа сутринта в понеделник бе проведена акция на Софийска градска прокуратура (СГП) и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в сградата на Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

От прокуратурата са претърсвали за наличие на документи, които да уличават служители на МОН в незаконно легализиране на фалшиви дипломи. Акцията е била проведена след подаден сигнал от министъра на образованието Даниел Вълчев до главния прокурор Борис Велчев.

Според съобщението на СГП при претърсването на кабинетите в МОН са установени данни за легализация на фалшиви дипломи за периода 2004 - 2006 година, които са били ползвани в чужбина.

“В момента се провеждат разпити на длъжностни лица от ведомството и при събиране на достатъчно данни ще бъдат повдигнати обвинения”, се казва още в съобщението на прокуратурата. По информация на Mediapool наблюдаващ случая е зам.-градският прокурор на София Роман Василев.

Преди седмица в гръцки медии се появиха информации за открити фалшиви дипломи за висше образование, издадени от университети в България. Вълчев обясни, че засега няма данни дали фалшивите документи са разпространявани и в други страни освен южната ни съседка.

Според гръцкото разследване повечето от дипломите за завършено медицинско, юридическо и икономическо образование са издадени в България, Румъния и Русия. Вълчев е поискал от своята гръцка колежка Мариета Янаку повече информация по тези случаи.

В понеделник Даниел Вълчев отказа да назове кои български университети са замесени в скандала, дали има задържани от неговото ведомство или как е работила престъпната схема.  

Въздържам се да дам повече информация, защото в момента се провеждат следствени действия, каза той. По информация на просветното ведомство акцията на прокуратурата е била насочена срещу организирана престъпна група, занимаваща се с фалшифициране на дипломи.

Тази група е работила от доста време и е трудно да се каже колко точно са случаите на фалшифицирани документи, коментира Вълчев.

Хората от МОН, за които се установят подозрения за участие в престъпната мрежа, ще бъдат уволнени, каза образователния министър като уточни, че няма информация колко хора в страната постъпват на работа с фалшиви дипломи.

По думите му в МОН ще бъде изградена нова система за контрол на легализацията на дипломите за средно и висше образование, включително и публичен регистър със сканираните дипломи.

Той заяви, че дипломите ще бъдат съхранявани и на хартиен носител “за достатъчно дълго време”, тъй като досега това не се е правило.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?