Прокурорска проверка на заповедта за новата екозона

Брюксел очаква от България подходящи мерки за защита на птиците

Прокурорска проверка на заповедта за новата екозона

Върховната административна прокуратура ще проверява дали е законна заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, обявяваща разширяването на защитената територия "Калиакра", но отменена по нареждане на премиера Бойко Борисов след протести срещу налаганите ограничения с бъдещия план за управление на екозоната. В същото време от Брюксел очакват от България да изпълни решението на Съда на Евросъюза и да намери най-подходящите мерки за опазване на местообитанията на дивите животни в района на нос Калиакра.

ВАП се е сезирала по публикации в медиите и е поискала от екоминистерството копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона "Комплекс Калиакра", включително и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Задействането на прокуратурата идва след призив на сдружението "Да спасим Крайморска Добруджа", инициатор на протестите срещу екозоната, което по-рано през деня обяви също така, че отказва да се включи в насрочената за вторник дискусия в търсене на решение на проблема.

От държавното обвинение посочват, че след като се запознаят с документите ще решат какво да предприемат по случая с "въведената забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра" до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години.

Междувременно от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е обсъдил казуса със защитената територия с еврокомисаря по околната среда Кармену Вела.

Двамата се обединили около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни като българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. По време на разговора е било подчертано, че европейското законодателство относно екомрежата НАТУРА 2000 не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението на Евросъда да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.

Кармену Вела приветствал усилията на премиера да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той бил поканен от Борисов на посещение в България да се запознае на място с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.

Споделяне

Още по темата

Още от България