Прокурорска проверка за изоставени и умрели коне в Осоговската планина

Спасители занесоха храна на оцелелите животни, сн. Фейсбук

Районната прокуратура в Кюстендил започна проверка за изоставено от собственика стадо коне в местността Бек Бунар, в Осоговската планина, което е довело до смъртта на около 70 животни. Държавното обвинение е възложило спешна проверка на полицията и Българската агенция по безопасност на храните за евентуална проявена жестокост към конете, което е престъпление.

Предмет на проверка е и публикуваната информация в медиите, че стадото е било отглеждано със средства, отпуснати по програми на ЕС. Прокуратурата ще провери колко пари са получени, как са изхарчени и как са отчетени.

През уикенда доброволци се натъкнаха на покъртителна гледка в планината. Те откриха около 70 трупа на коне от стадо с големина стотина животни. Останалите живи коне са били твърде слаби, за да могат да бъдат свалени от планината. Предупреждения за бедстващите животни е имало в социалните мрежи от няколко седмици, твърди Дарик радио.

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил доброволци са занесли храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни, където снегът е с дебелина около 1.5 метра.

Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата на спасителните екипи е снегът да се стопи по- бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.

От земеделското министерство обявиха, че екип от ветеринарни лекари ще окаже помощ на бедстващите коне. Те обаче не са успели да стигнат до мястото, където са животните, заради гъстата мъгла и снеговалежа. Когато се подобрят метеорологичните условия, ветеринарният екип отново ще се опита да стигне до конете, съобщиха от Българската агенция по храните. Областната ѝ дирекция в Кюстендил обаче вече е започнала проверка на животновъдните обекти на собственика на стадото Петър Пищалов.

Причината за трагедията с животните е неговото крайно безотговорно отношение към животните. Бизнесменът от Кюстендил, който е развъждал коне в планината, е получавал и евросубсидии за това,, съобщи началникът на областната дирекция по контрол на храните в Кюстендил Стоян Саев. По думите му, Пищалов е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, но не го е правел.

Пред бТВ собственикът на конете заяви, че е търсил животните, но не ги е намерил.

"За последно път ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът, съм продължавал да ги търся. Качват се хора нагоре, постоянно разпитвам дали са ги виждали", казва Пищалов.

Той обяснява, че не може да стои безучастен, защото това били неговите коне и е благодарен на хората, които са открили и нахранили животните.

"В този снежен капан реално (конете) не са имали много шанс", казва той и допълва, че става дума за каракачански коне, които живеят в планината от хилядолетия и са "доста подготвени за зимата." Собственикът допълва, че това стадо е изкарвало и по-тежки зими. Той призна, че е получавал по 140 евро на кон европейска субсидия на година, но парите не били достатъчни.

"Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен. Тази година заради тези субсидии ме скъсаха от проверки. Аз не мога да съм на 100 места едновременно", допълни още Пищалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?