Прокурорската колегия обмисля да не праща нови прокурори на Кьовеши

Лаура Кьовеши

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обмисля да отхвърли възраженията срещу българските кандидати за европейски делегирани прокурори и може да не излъчи нови кандидати, съобщава правният сайт "Де факто". Преди ден стана ясно, че Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, отхвърля седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България.

Шефът на кабинета на Лаура Кьовеши Милан Ярон обяви, че в Европейската прокуратура очакват българските власти да убеждават, че кандидатите са подходящи.

"Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет", обясни Ярон пред Euractiv.

Запитан дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна, Ярон e отговорил: "Абсолютно!"

От избраните кандидати за европейски делегирани прокурори са одобрени само трима – Светлана Шопова-Колева, Бойко Калфин и Димитър Беличев.

Европейският главен прокурор преценява допустимостта на номинираните според изискванията на регламента за квалификация, практически опит и доказана независимост. При възражения или съмнения Кьовеши изисква допълнителна информация, а накрая предлага на Колегиума на Европейската прокуратура да назначи или да отхвърли предложените хора.

Членове на съвета допускат, че нa тoзи eтaп мoжe дa имa и caмo тpимa eвpoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypopи в Бългapия. България не е длъжна да попълва цялата си квота.

В средата на февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет проведе доста бърз избор на десетимата европейски делегирани прокурори. Те бяха излъчени с един вот, въпреки наличието на 31 кандидати.

Иван Гешев подкрепи седем от избраните - Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Другите трима печеливши бяха Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.

Преди гласуването Иван Гешев каза още, че би било ценно избраните кандидати да имат опит и извън прокуратурата, защото той ще им е много полезен.

"Ценно е да имаш опит в други специфични области, примерно някои от тях са били юрисконсулти. Имат поглед върху обществените поръчки. А предполагам, че това ще е една от основните теми на европейските делегирани прокурори от България", обясни Гешев.

Лаура Кьовеши очевидно мисли точно обратното.

Послание към България

"Това е послание към България относно доверието на европейските институции в способността на българските им партньори да вземат и да обосновават добре правилните решения", коментира Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

По думите му България трябва да търси символичното значение в този акт, отколкото да се вторачваме в личностите.

"Има неразбиране на поставената задача, не може да се изпълни, но въпреки това се мисли, че са я изпълнили добре. Това се вижда в поредица от избори на конкурсен принцип в съдебната власт, в които явно няма добре издържани критерии за подбор, свързани с предстоящата работа, които кандидатът да може да докаже, че покрива, независимо какво работи", обясни той.

"Решението дойде в седмицата, в който прословутото дело "САПАРД" окончателно катастрофира в българската съдебна система. Така че ние в очите им, по отношение на измамите с евро средства, сме се поставили в изключително неизгодната позиция да не можем да докажем капацитет и да доведем до успешен докрай дори едно такова дело. От там идва този завишен интерес към тези кандидатури", каза Марков

Според него Прокурорската колегия трябва да бъдат предложени следващите 7 души от списъка на кандидатите за делегирани прокурори.

Какво върши Европейската прокуратура

Европейската прокуратура може да разследва всички измами злоупотреби със средства на ЕС над определен размер, включително злоупотреби с обществени поръчки. Европейската прокуратура може да разследва сложни случаи на измами с ДДС в повече от една страна от ЕС.

Европейските делегирани прокурори са магистратите, които ще вършат работата на Европейската прокуратура в конкретната държава, т.е. те ще са хората на Лаура Кьовеши на терен в България. Поради това изборът на точните хора е особено важен.

Европейските делегирани прокурори няма да се занимават с българските наказателни дела, а ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Не е възможно прекият български шеф на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?