Прокурорската колегия във ВСС пак е ехо на Главния

Кадровиците заклеймиха на общо основание български медии

Прокурорската колегия във ВСС пак е ехо на Главния

Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе в сряда с декларация, с която осъжда на общо основание български медии, че атакуват държавното обвинение. Медиите са оставени сами да се разпознаят, защото в позицията не се споменава кои се имат предвид и какво нередно са направили. Колегията заклеймява "поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на прокуратурата".

Ключът към разбирането на позицията е следното изречение от нея: "Свидетели сме на безпрецедентен натиск и опит за въздействие върху Прокуратурата на Република България от лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности, спрямо които са предприети съответни действия за ангажиране на наказателна отговорност".

Това е същата теза, която в последните дни се разпространява почти дословно от главния прокурор и неговия екип. Преди ден Иван Гешев обясни пред БНТ, че прокуратурата е станала мишена на "хибридни атаки" от кръгове, свързани с "подсъдимия (Иво) Прокопиев, подсъдимия Цветан Василев, маргинални организации", на които им съвпада интереса с този на Васил Божков.

Същите медии и организации бяха заклеймени, защото критикуваха подхода на ВСС преди избора на Иван Гешев за главен прокурор. Тогава Прокурорската колегия излезе с позиция, с която заклейми критични коментарни текстове срещу кандидата за наследник на Сотир Цацаров.

В случая с Божков обаче поводът бе даден от бТВ, която публикува информация, че разследващите са се опитвали да натоварят в чували антиките от колекцията на бизнесмена. Телевизията се позова на уредника на частния му музей. След това фондацията на бизнесмена "Тракия" определи действията на разследващите като "варварски" и "зверски".

Държавното обвинение отрича да са товарени ценни антики в чували, но използва повода, за да обяви, че някои медии водят хибридна война срещу прокуратурата, която е предприела действия срещу редица олигарси. Сега тази позиция се повтаря като ехо и от Прокурорската колегия.

"Считаме, че поредицата от негативни медийни коментари, по отношение на Прокуратурата на Република България, видимо съвпадат с декларации и призиви към Висшия съдебен съвет, отправени от организации, изразяващи политически интереси на определени лица, в това число и на извънпарламентарни политически партии. Прокурорската колегия на ВСС декларира, че ще продължи да защитава и отстоява независимостта на всеки прокурор, следовател и съдебен служител - обект на неправомерни посегателства, считайки че независимостта не е прерогатив или привилегия, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие", се казва в позицията на Прокурорската колегия.

В нея има призив към медиите, гражданските и професионалните организации да спазват професионалните и етични стандарти, като се въздържат от действия, насочени към компрометиране и уронване престижа на органите на съдебната власт.

На този фон колегията обяснява, че е водена от разбирането, че прозрачността е неразделна част от дейността на прокурора. В позицията се казва, че се "подкрепя независимата журналистика" и правото на гражданите да изразяват мнение и разпространяват информация.

Прокурорската колегия допълва, че подобни действия на медиите (без да е казано кои точно действия) "са явна демонстрация на нарушаване на конституционно прогласената независимост на съдебната власт и грубо нарушение на установените стандарти за обективна и независима журналистика".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?