Прокурорската проверка на СУ е “удар срещу духовността“

Прокурорската проверка на СУ е “удар срещу духовността“

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев определи като “пореден удар срещу духовността в България" проверката на прокуратурата за нецелево разходване на бюджетни средства и прехвърляне на студенти в нарушение на установените правила.

Вчера беше съобщено за тази проверка по сигнал на министъра на образованието Сергей Игнатов. Пред Дарик радио проф. Илчев изрази надежда резултатите от проверката да изчистят името на Алма Матер. “Крайно време е да се изчисти този създаван от медиите и от един определен човек скандал“, каза той.

Скандалът тръгна през пролетта, след като стана ясно, че сестрата на кадрувалия във ВСС плевенски лобист Красьо Черния Даниела Георгиева, е прехвърлена от търновския университет направо в четвърти курс на Юридическия факултет на СУ. Това е станало с нередовна академична справка, в която липсват имената на част от преподавателите, изпитали Георгиева. Оказа се, обаче, че сестрата на Красьо Черния нито е била първата, нито последната “приета“ по този начин.

От около сто души редовен прием, след втори курс броят на кандидат-юристите набъбвал значително и накрая приетите по правилата били толкова, колкото и приетите “по втория начин“. Сред прехвърлените мистериозно е и синът на освободения заради скандала със сдобилите се с имоти в Приморско бедни магистратски роднини председател на отделение във ВАС съдия Панайот Генков. С апетитен имот тогава се оказа дъщерята на Генков – Ваня. Синът му Пламен пък е прехвърлен от Великотърновския университет в Юридическия факултет на СУ.

“През последната година и половина ние сме били обект на 12 одитни проверки, в момента тече една огромна одитна проверка от Министерството на образованието. Искам да ви кажа, че нито един друг български университет не е бил обект на такива проверки", каза Илчев.

Съобщението за прокурорската проверка дойде само ден след срещата на ректора на СУ с финансовия и образователния министър заради финансовия проблем на Алма Матер. Проф. Иван Илчев обясни, че за съжаление остава опасността в най-старото висше училище у нас да има дървена ваканция.

“Не сме сигурни, че ще издържим до края на октомври и сме абсолютно сигурни, че няма да издържим през ноември и декември", каза ректорът ден преди старта на учебната година в университета. По думите му, ако нещата не се променят, настройката на Алма Матер е да има протест в Деня на Будителите на 1 ноември.

“Ситуацията такава, каквато е, ни предлага развитие на мизерията, а не даже мизерия на развитието. Просто няма държавна политика в областта на висшето образование и науката“, каза той.

“Нашият бюджет в сравнение с онзи преди две години е смъкнат с тридесет и няколко милиона лева. Казах и на министър Дянков: реформи заради самите реформи няма какво да правим. За да може да има реални реформи, трябва да се разбере какво иска държавата. Дали иска ние да печатаме дипломи, слава Богу имаме най-голямото издателство в България и дипломи можем да печатаме, или иска качествено образование“, посочи още Илчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България