Прокурорски трудови колективи в дружна подкрепа за Гешев

Правосъдният министър поиска от "БОЕЦ" кандидатура различна от Бойко Атанасов

Зам.главният прокурор Иван Гешев и главния прокурор Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Прокурори от цялата страна започнаха масово да изпращат становища в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев и да се възмущават от протестите срещу него. Писма има от районните прокурори от десетки градове, включително София, Пловдив и Варна. Най-впечатляваща е реакцията на обвинителите от Силистра, които заклеймяват "негативните статии" срещу Гешев като недопустим натиск върху Висшия съдебен съвет.

Българската прокуратура е единна и централизирана институция, на чийто връх стои главният прокурор, който е недосегаема фигура. Законът за съдебната власт логично не предвижда прокурорско самоуправление, защото то е напълно безсмислено при съществуващата властова пирамида в държавното обвинение.

В този контекст неслучайно инициативата за издигането на Иван Гешев за главен прокурор дойде от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, който се председателства от сегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Всички 11 членове на колегията застанаха зад Гешев. Преди това гласът на редовите прокурори не се чуваше, въпреки че те имат съсловно организация – Асоциацията на прокурорите.

Преди ден "Демократична България" организира протест пред ВСС с настояване за оставката на Иван Гешев заради "недопустими внушения за участие" на опозиционното обединение в атаката срещу НАП, както и директните му нападки срещу съпредседателите му Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Само няколко часа след протеста започнаха да валят "становища" от редови прокурори, следователи и служители в прокуратурата в подкрепа на Иван Гешев.

Първи отново бяха членовете на Прокурорската колегия на ВСС, включително Сотир Цацаров, които излязоха с декларация срещу протестиращите. Сигналът на Христо Иванов срещу Иван Гешев бе определен от Цацаров и колегите му като "опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт".

По същото време и Камарата на следователите изказва одобрението си за номинацията на Гешев за шеф на държавното обвинение. Последва писмо с подкрепа за Гешев от спецпрокурорите и прокурорите от Софийската районна прокуратура.

Огорчени сме и от статиите

В петък становищата в подкрепа на Гешев и против протестите продължиха да пристигат от цялата страна. Първо от Пловдив, после от Варна, после от Разград, Исперих, Кубрат, Силистра, Стара Загора, Видин, Бургас и други.

"Изразяваме своето огорчение от състоялите се протести, както и "статии" с негативно съдържание, по повод издигането на кандидатурата на определен прокурор в започналата процедура за избор на Главен прокурор. Същите представляват "уличен" натиск и опит за външно вмешателство в дейността на ВСС", се казва в становището на прокурорите от Силистра.

Бургаската апелативната прокуратура подкрепя Гешев и громи "икономическите формирования", които стоят срещу него.

"Искаме категорично да заявим, че внушенията, които изразяват срещу кандидатурата на г-н Гешев политически субекти и икономически формирования, представляват недопустима намеса в независимостта на съдебната власт и демократичните ценности на правовата държава", се казва в позицията на бургаската прокуратура. Не става ясно кои са тези "икономически формирования".

През последните два дни прокуратурата е мобилизирана да демонстрира, че стои единна като юмрук зад кандидатурата на Иван Гешев. Завалелите от всички краища на България декларации и тяхната стилистика напомнят времената на зрелия социализъм, когато цели трудови колективи и отделни граждани трябваше да засвидетелстват публично и с подобаващи думи самоотвержената си подкрепа за поредното преизбиране на първия партиен и държвен ръководител на ръководния пост. Откъде идва колебанието, че единствената и незаменима кандидатура на Гешев може да пропадне, не е ясно.

Подкрепата си за него засвидетелства и правителството в лицето на правосъдния си министър Данаил Кирилов. Ден след номинирането на Гешев той повтори, че няма да се възползва от правомощието си да номинира кандидат за главен прокурор, а по адрес на издигнатата кандидатура заяви: "Това е верният избор, правилното решение е продължаването на тези действия, които се виждат през последните години".

Освен управляващата партия (чрез Кирилов), още две политически сили изразиха позиция за номинацията на Гешев. Едната е "Демократична България", която организира протест срещу него. Другата бе ДПС чрез Йордан Цонев, която одобри Гешев. Прокурорите обаче явно не смятат изразената политическа подкрепа за Гешев като опит за намеса в независимостта им.

Неуспешен опит за конкуренция

В петък Георги Георгиев от гражданското сдружение "БОЕЦ" опита неуспешно да се срещне с правосъдния министър Данаил Кирилов, за да му представи кандидатурата на следователя Бойко Атанасов. Двама служители на министерството посрещнаха Георгиев във фоайето и учтиво му обясниха, че министърът не харесва Атанасов.

"Разбрахме се, ако имате друга кандидатура, която е с широка обществена подкрепа, да ни я оставите да я обсъдим. Министърът в момента е в парламента и няма как да ви приеме, но ако имате друга кандидатура, различна от тази на Бойко Атанасов...", каза служителка на министерството на Георгиев.

Той не я дочака да завърши: "Имаме друга кандидатура, различна от тази на управляващата ни мафия и управляващото ни статукво, която има подкрепата на над 10 000 български граждани и на повече от 10 неправителствени организации", каза той.

Накрая Георги Георгиев каза, че министърът игнорира гражданското общество и му "показва поредният среден пръст". "Напротив, министърът каза, че ще приеме кандидатура, която има широка обществена подкрепа", обясниха от министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България