Прокурорският инспекторат наблюдава 60 магистрати за корупция

Близо 60 магистрати се наблюдават заради корупция от Инспектората към Върховната касационна прокуратура, заяви от своя страна заместник-главният прокурор Валери Първанов. Образувани са 20 досъдебни производства, а останалите 40 са на ниво преписки. В голяма част от тях са използвани специални разузнавателни средства (СРС).

Броят на следователите, прокурорите и съдиите, по които в момента се работи, е еднакъв. Сред магистратите, за които има съмнения или доказателства за корупция, няма шефове на прокуратури или съдилища, уточни Първанов.

По думите му в част от случаите по подслушаните телефонни разговори се говори не за пряко уговаряне на подкуп, а за кошници с плодове, гаранционни карти или се уговаряли ремонти.

Понякога СРС-та срещу магистрати носят очаквана информация, но заради законови неуредици тя не може да бъде използвана пълноценно, коментира зам.-главният прокурор.

За съжаление, има и изтичане на информация към подслушваните лица, добави той.

Според него обаче за "Октопод" в съдебната система по тези случаи не може да се говори. В края на миналата седмица председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев заяви, че е нужна операция "Октопод" и в съдебната система.

През изминалата година Инспекторатът при Висшия съдебен съвет (ВСС) е внесъл в съвета 44 предложения за дисциплинарни наказания. От тях 35 са за съдии, шест за прокурори и три за следователи. Като цяло се наблюдава тенденция за увеличаване на дисциплинарните производства, сочи отчетът на проверяващия орган за 2009 г., който бе разгледан в понеделник.

Постъпилите сигнали в инспектората през 2009 г. са 1949, с 305 повече от 2008 г.

Отчита се подобряване на дейността на проверените органи, като се посочва, че навсякъде е въведен случайният принцип на възлагането на производствата, а делата се образуват най-късно един ден след постъпването им.

В някои прокуратури контролът не е достатъчен и се допуска разследването да се извърши извън установените срокове от закона. При разглеждането на граждански дела инспекторите са установили разнопосочна практика по прилагането на Гражданския процесуален кодекс.

При представянето на отчета председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев си послужи с метафората "да си почистим първо къщичката", често използвана от словесния му опонент - вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Само можем да изчистим къщичката си, за да има слънчеви стаи за онези, които останат в нея", заяви съдия Груев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?