Прокурорско разследване на безплатното саниране ще иска БСП

Цялостно разследване на програмата за обновяване на панелните жилища с пари от държавния бюджет – от сключването на договорите с изпълнителите, финансирането и обезпечаването на тези средства от Министерски съвет, ще поиска БСП от прокуратурата. Това съобщи кандидат-депутатът от социалистическата партия Жельо Бойчев на пресконференция в централата на левицата.

Изявлението идва ден, след като от регионалното министерство обявиха, че има нередности при изпълнението на програмата, слаб контрол и бившите управляващи са сключвали договори с етажната собственост, без да е осигурено финансирането за ремонтите. Изнесени бяха данни и завишени цени на санирането, които бившият регионален министър Лиляна Павлова защити с мотива, че са пазарни.

Самата БСП преди стартирането на програмата за саниране на жилищата от ГЕРБ бе против нея, в сегашната предизборна надпревара обърна палачинката и обяви,че ще продължи изпълнението ѝ, но при завишен контрол.

Бойчев обясни сега, че в централата на БСП постъпват десетки сигнали за опорочени процедури. Обобщаваме ги и ще сезираме Главна прокуратура да направи цялостно разследване на пътя по сключване на тези договори и обезпечаване на тези средства от Министерския съвет, посочи той. Най-много били сигналите за договори от Пловдив и Благоевград.

Как може един квадратен метър да струва 300 лева и след това да се окаже, че може да бъде изпълняван и за 100 лева, коментира Жельо Бойчев.

"Когато стартира националната програма за саниране Министерството на регионалното развитие и благоустройството определи пределните цени, над които не се сключваха договори, а те са 290 лева на кв. метър. Някъде в хода на програмата тази цена беше коригирана и стана 148 лева на кв. метър", посочи Бойчев. През октомври 2016 г. с поредното решение на МРРБ цената стана 115 лева на кв. метър за сгради до осем етажа и 130 лева за сгради над осем етажа, добави той. Къде отиде разликата, как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени, питат от БСП.

"Вместо към момента да бъдат изпълнени два пъти повече жилищни блокове, заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ чрез националната програма за саниране, беше ощетен всеки един български гражданин", коментира Жельо Бойчев.

Той припомни, че 2014-2015 по програма "Обновление на българските домове“ се е извършвало също саниране на жилищните сгради. "Тази програма също се управлява от МРРБ, и по правилата и критериите на оперативната програма, с мониторинга на ЕК и търговете, които бяха играни, искам да забележите, че средните стойности, на които се извършваше същата дейност, са между 90 и 100 лв.“, коментира Бойчев. Говорителят на БСП посочи, че твърденията на Лиляна Павлова, че през 2015 г. е имало бум на строителство са нелепи, тъй като никой не го е забелязал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?