Прокурорското лоби в съдебната колегия на ВСС си разпредели комисиите

Сн.: БГНЕС

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) за пореден път показа в четвъртък навика си да се договаря зад кулисите и да налага своята воля безпрекословно върху малцинство. Така бяха формирани помощните комисии към съдийската колегията, състава и числеността им.

Мнозинството в съвета дори не направи опит да се прикрие, че предварително е разпределило местата в комисиите на колегията, съобщи сайтът "Правен свят".

При разделянето на ВСС парламентът определи, че решенията в съдийска колегия ще се вземат с мнозинство от 8 гласа при общо 14 членове. В колегията попаднаха точно осем от хората, които формират мнозинството на Сотир Цацаров и Георги Колев в Пленума на съвета (общия състав на ВСС, формиран от съдии и прокурори).

Единственият шанс на тези осем да прокарат важните решения е да бъдат постоянно мобилизирани. Всяка проява на колебание дава шанс на малцинството, формирано около председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и Съюза на съдиите в България, да провали плановете им.

Комисиите в четвъртък бяха разпределени именно с железен юмрук.

Един от най-видните членове на мнозинството във ВСС Светла Петкова обяви като нещо предварително решено и подразбиращо се кои са "безспорните" членове в състава на комисиите.

В края на заседанието налагането на волята със сила доведе до бойкот от страна на Юлия Ковачева и Камен Иванов, които публично заявиха, че няма да участват в гласуванията.

Първият спор бе за числеността на комисиите. Юлия Ковачева (представител на малцинството) предложи две от по-важните комисии да са от по шест човека, за да могат да участват всички членове на колегията. Тя допълни, че останалите могат да са с по трима или четирима членове.

Мнозинството наложи волята си те са съставени от по пет членове с аргумента, че нечетният брой може да взема решения. Нищо, че решенията на комисиите не са задължителни за колегията. Така представители на малцинство започнаха да изпадат извън борда на комисиите.

Всяко гласуване за броя и състава им бе взето с 8 гласа "за", четирима "против". "Против" всеки път бяха хората от малцинство – Лозан Панов, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Камен Иванов. В един момент Иванов каза, че явно неговият глас няма значение и започна да гласува "за". Накрая излезе от залата.

Разигралият се сценарий показа, че всичко е било договорено предварително и дебатът в съдийската колегия е безсмислен. По едно време Светла Петкова се изпусна. За членове на етичната комисия бяха предложени Соня Найденова и Калин Калпакчиев. При гласуването за Найденова, Светла Петкова каза: "Да гласуваме за безспорните."

Репликира я Галина Карагьозова: "Г-жо Петкова, поне не се издавайте. Откъде знаете, че са безспорни." Отговор не последва.

В крайна сметка "безспорните" в ключовата Дисциплинарната комисия бяха разпределени 4:1 в полза на мнозинството, въпреки че съотношенията в колегията е 8:6. Това са Галя Георгиева (мнозинството), самата Светла Петкова (мнозинството), Милка Итова (мнозинството), Юлия

Ковачева (малцинството) и Мария Кузманова (мнозинството).

В комисия "Съдебна администрация" остават Каролина Неделчева и Галя Георгиева (от мнозинството), а новите са Димитър Узунов (мнозинството), Соня Найденова и Галина Карагьозова (от малцинството).

В комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" (която няма никаква стойност за мнозинството, защото там има само работа и никаква власт) местата си запазват Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Камен Иванов, Мария Кузманова и Соня Найденова – 4:1 в полза на малцинството.

Споделяне

Още от България