Прокурорското спецзвено отчита успехи преди кадрова чистка

Прокурорското спецзвено отчита успехи преди кадрова чистка

Прокурорското спецзвено към Софийска градска прокуратура (СГП), съставено преди десет месеца по инициатива на главния прокурор Борис Велчев, е успяло да приключи разследванията и да внесе обвинителни актове по 10 от поверените му 25 дела от значим обществен интерес.

Въпреки отчетените успехи в борбата с престъпността, съставът на спецотдела ще бъде цялостно променен до септември, научи Mediapool от източници във Върховна касационна прокуратура (ВКП). Ръководител на звеното, на което бе поверена отговорността и привилегията да разследва само 25 дела, но от ключово значение за борбата с корупцията и престъпността, ще остане Божидар Джамбазов.

По информация на Mediapool основната причина за смените е натискът на  Еврокомисията да се увеличат делата в прокуратурата, разпределени по случаен признак. Това би трябвало да премахне сега съществуващата възможност да се възлагат определени дела на определени прокурори.

От ВКП са решили да си запазят правото да изключват от системата за случайно разпределение определени дела, завеждайки ги на специален отчет. В същото време периодично ще се сменят прокурорите по значими разследвания, за да се избегнат съмнения за фаворизиране на определени хора.

Другата причина е, че половината от обемните производства на спецзвеното вече са приключили и прокурорите ще трябва да се върнат на старата си длъжност, където натоварването е доста по-голямо. Средното за годината на прокурор от СГП се падат около 50 досъдебни производства. Заради големия обществен интерес около дадените на спецзвеното дела, на обвинителите в него се падаха средно по пет.

Ден за отчет

В този контекст прокурор Джамбазов заяви, че най-накрая е внесено първото от четирите обвиненията срещу Валентин Димитров. Освен делото “Топлофикация - София”, официално през есента трябва да стартират и процесите срещу небезизвестния Николай Методиев – Пилето за контрабанда с китайско карго.

В съда са внесени производствата срещу нашумелите напоследък митничари Радослав Живков - Джими и Георги Георгиев – Пурата за данъчни престъпления и срещу районния прокурор на Лом Вероника Димитрова за престъпления срещу правосъдието.

Джамбазов обяви още, че сагата около разследването срещу бившия зам. -директор на Държавен фонд "Земеделие" Красимир Неделчев, който е обвинен за пране на пари, също е приключила. Обвинителният акт вече внесен в съда. Ще стартира и процесът срещу бившия шеф на Държавния резерв Димитър Димитров. Той е обвинен за три престъпления.

В съда влиза и бившият началник на митница "Горубляне" Снежина Ангелова и още няколко души, които са нарочени за нейни помощници. През март бяха внесени обвинителните актове срещу прокурорите Станислав Гюров и Венелин Тодоров.

Предстои довършването на делата срещу Мирчо Петков и друг бивш шеф на Държавния резерв - Станислав Копаров. С неуспех за прокуратурата е приключило разследването срещу варненските прокурори Тони Томов и Карен Бейлерян. Все още не е приключило разследването за сделките на “Софийски имоти”.

Петък бе избран за отчетен ден и от Софийска районна прокуратура, където са започнали разследвания срещу секретарите на кметствата в Яна, Герман и Бусманци за издаване на документи с невярно съдържание.

Районните прокурори също се занимават с Пурата, който бил пропуснал да декларира повече от 90 хиляди евро годишен приход и два договора за парични заеми. Завършило е разследването и срещу бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев за сключени три неизгодни сделки, щетите от които се оценяват на 400 хиляди лева. Те са за наемане на офиси за фонда в Пловдив, Силистра и Разград.

СРП обяви, че са приключени разследванията източването на "Терем" АД и срутването на магазина на “Билла” в столичния квартал “Хаджи Димитър”. Пред съда ще застане и бившият главен мюфтия Недим Генджев за документни измами. Според прокуратурата той е нанесъл щети за 600 хиляди лева.

Още 2 месеца за скандала Александров – Овчаров

Резултатите от прокурорската проверка по мегаскандала “Александров - Овчаров” ще бъдат оповестени в началото на септември, научи Mediapool от източници в държавното обвинение. Все още няма събрани достатъчно доказателства, за да бъде стартирано наказателно производството срещу замесените лица – министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров и бившия шеф на следствието Ангел Александров. Прокуратурата се намеси в скандала в края на месец май, но и до този момент разполага само с думите на единия срещу думите на другия.

Александров публично беше обвинен от шефа на “Булгартабак” Христо Лачев, че му е искал по 150 000 лева на месец.

В момента наблюдаващият прокурор по казуса в Софийска градска прокуратура Иванка Трифонова е в отпуск и материалите са временно предадени на неин заместник. Има да се провеждат още няколко разпита, включително и с лица, пребиваващи в чужбина.

В момента Александров и Овчаров се проверяват за извършени престъпления срещу правосъдието, свързани с делото за източването на “Топлофикация - София”. Материалите срещу тях бяха отделени и прикрепени към досъдебното производство, което вече се води срещу доскорошната следователка Татяна Шарланджиева и уволнената заместничка на Овчаров - Корнелия Нинова.

От прокуратурата вече обявиха, че няколко пъти двамата са обсъждали факти и данни по делото “Топлофикация”, което е “строго секретно”. Ще се разследва дали Овчаров е опънал политически “чадър” над Красимир Георгиев, съсобственик на консултантската фирма “Фронтиер”, по делото за злоупотребите в софийското топлофикационно дружество и дали Александров е разпространявал следствена тайна по случая.       

От прокуратурата разполагат с данни, че шефът на следствието е лобирал чрез посредници за определени фирми в областта на хазарта като все още не е установено дали това е правено с цел лични облаги.

Споделяне

Още от България