Прокурорското спецзвено се похвали с два обвинителни акта

Прокурорското спецзвено се похвали с два обвинителни акта

За пет месеца съществуване прокурорското специално звено към Софийската градска прокуратура, работещо по делата с обществен интерес, отчете във вторник два внесени обвинителни акта в съда.

Първият е срещу бившия обвинител от Софийската районна прокуратура Станислав Гюров за престъпление по служба, а вторият – срещу 8 лица за контрабанда. Ръководителят на звеното Божидар Джамбазов обяви, че другата седмица в съда ще влязат още три обвинителни акта, но не уточни за кои дела става дума. Сигурно е обаче, че делата по аферата “Топлофикация - София” не са сред тях.

Прокурорите твърдят, че някогашният им колега Станислав Гюров неправомерно е прекратил две дела срещу митничари през 2005 г. Той ще отговаря за престъпление по служба.

Другото дело е срещу трима шофьори на ТИР и петима митничари за контрабанда. В началото се смятало, че те са свързани със сочения за крупен контрабандист Николай Методиев - Пилето, но след като поработили задълбочено, прокурорите не намерили доказателства за това, въпреки че материалите, по които е образувано делото, са отделени от тези срещу Пилето.

Срещу Николай Методиев няма изготвен обвинителен акт, очаквало се това да стане към юни месец. Държавното обвинение се опитва да го изправи пред съда за контрабанда на китайско карго. Преди две седмици Пилето се изсмя на прокуратурата, след като Софийският районен съд го наказа административно със 700 лв. за заплаха срещу двама полицаи.

Във вторник стана ясно още, че е задвижена процедурата по съдебната поръчка за делото срещу мъчителите на българските медици в Либия. Софийският градски прокурор Николай Кокинов отказа да оповести повече детайли по хода на разследването, позовавайки се на следствената тайна и на  “деликатния” характер на темата.

Споделяне

Още от България