Пролетният базар на книгата започна с апел за по-нисък ДДС върху печатните издания

Кметът на София Йорданка Фандъкова с аржентинския писател Хорхе Букай. Сн. БГНЕС

Пролетният базар на книгата започна във вторник с апел за по-ниска данъчна ставка на книгите, предаде БТА. Президентът на Федерацията на европейските издатели Фъргъл Тобин призова по време на откриването България да последва примера на повечето европейски държави, където печатните книги се облагат с по-нисък ДДС.

Той говори и за адекватна държавна библиотечна политика. Молбата му бе за осигуряване на стабилно финансиране на библиотеките в България.

"България въобще не е в съответствие с добрите практики в Европа. Във всяка страна в ЕС, с изключение на две, книгите се облагат с възможно най-ниските ставки за ДДС. Изключение правят само България и Дания", даде пример по въпроса за ДДС върху книгите Тобин.

"Това е данък върху четенето, а четенето е най-добрият, най-бързият път към достигането на доброто образование. Чрез налагането на тази ставка се вреди на бедните хора, като по този начин им се пречи да достигнат до по-високи социални среди", каза още Тобин.

Президентът на ФЕИ отправя апел и за осигуряване на адекватно финансиране на библиотеките в България. "Във всяка страна в света библиотеките разчитат на публични средства и държавните субсидии, за да могат библиотеките да закупуват нужният брой книги. Страна без адекватна библиотечна система е поставена в затруднено положение спрямо съседните си държави и всички други държави по света", каза Тобин.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че през тази година с помощта на издателствата са дарени 1000 книги на стойност 15 хил. лв. на читалищни и училищни библиотеки.

Специален гост на пролетния базар на книгата е аржентинският писател Хорхе Букай. Той разказа кратка история за болно момиче, което смята, че животът ѝ ще приключи с падането на последното листо на едно увивно растение. Листото обаче така и не пада, тъй като се оказва нарисувано и момичето намира лечение, защото вижда в него сила и надежда. Всяка книга, която човек чете в живота си, е едно листо, което дава сила, а ние, които пишем, всъщност рисуваме листа, каза писателят. Според него не е толкова важно какво да се чете, а да се чете.

Сръбската писателка Вида Огненович посочи, че литературата и културата познават различни периоди на унищожение и преследване, писменото слово помни сериозни политически погроми, но нито един от тези опити да се направи словото послушно, не е успял.

"През всички години ние разбрахме, че словото придоби имунитет, защото ударът срещу книгата е удар срещу хуманността", отбеляза писателката.

На откриването присъства и руската журналистка и автор на книгата "Ходорковски. Автобиографична книга" Наталия Геворкян, която каза, че хората, които издават книги, са съхранители на духовността на човечеството.

На тазгодишния базар на книгата участват над 80 изложители с 50 хиляди издания. Щандовете са разположени на третия етаж на НДК на площ над 600 кв. м. Събитието се провежда в рамките на "Салона на изкуствата". В дните от 29 май до 3 юни от 10.00 до 20.00 ч. столичани и гости на столицата ще могат да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.

Споделяне

Още от