Проливни дъждове и бурни вълни отнесоха плажовете на Созопол

Проливни дъждове и бурни вълни "изядоха" двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите". Това съобщи концесионерът на двете ивици "Ауто фактор".

Неблагоприятните метеорологични условия са причинили огромни щети. В момента пясъчните плажове напомнят картина на "лунен пейзаж", се казва в съобщение на "Ауто фактор" до медиите.

На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесна в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи.

"Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че  са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", казва Кирил Спасов, управител на "Ауто фактор".

Той е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол, с искане  да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите. 

Кирил Спасов твърди, че това бедствие нямаше да има такива последици, ако имаше предпазни пясъчни диги.

"Предпазните валове имат солидна защитна функция именно в подобни ситуации. Затова считам, че в тази си дейност, за която бяхме несправедливо санкционирани, ние не сме извършили нарушение. Дали сега десетината протестиращи граждани ще помогнат на общината да изгради разрушената подпорна стена, която впрочем беше издигната преди години, след унищожителна морска буря, разрушила плажа и част от градската градина", коментира Спасов.

В началото на декември с тежка техника концесионерът направи пясъчни диги на плажа, но след протест на граждани бе санкциониран с над 7000 лв., той като не беше уведомил по надлежния ред ресорното Министерство на туризма. 

Кирил Спасов посочва, че съседният плаж "Харманите", който също се стопанисва от "Ауто фактор",  е още повече увреден.  Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на Созопол, които са заустени направо на пясъка и водите, които се изливат от тях са накъсали на ивицата на парчета. 

 От фирмата-концесионер са изпратили писмо до отговорните институции, в което настояват за спешни мерки, с които дъждовната канализация на град Созопол да не се излива на морския плаж, както и да се провери дали има неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в дъждовната канализация. 

Към момента реакция има единствено от страна на вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя е разпоредила спешна проверка на морските плажове "Созопол-централен" и "Харманите". Целта е да се установи какви са щетите на морския плаж и на разположените на него преместваеми обекти в границите на ивицата.  Инспекцията ще бъде реализирана на два етапа. Първият ще се проведе сега, а следващият ще е в началото на месец май, когато ще се установи дали е възстановен напълно плажът в границите спрямо предходния летен сезон, се казва в съобщение на министерството на туризма.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?