Проливни дъждове, наводнения, човешки жертви в Германия и Чехия

Проливни дъждове, наводнения, човешки жертви в Германия и Чехия

Поради силни дъждове нивото на водата в р. Дунав край германския град Пасау стигна 9,3 метра и продължава да расте със скорост около 20 сантиметра в час. Вече са наводнени централните градски улици и мазетата на сградите, съобщи службата за оповестяване при бедствия в провинция Бавария в неделя.

Максималното равнище на Дунав край Пасау е било 10,81 метра. Напълно е възможно рекордът да бъде счупен и последиците ще са катастрофални, предупреди Доминик Юнг от Германската метеорологична служба.

Напрегната е и обстановката в други региони на федералната република. До вечерта ще бъде спряно корабоплаването по Рейн в отсечката, минаваща през провинция Райнланд-Пфалц. Вече са въведени ограничения, а нивото на водата ще се покачва чак до вторник, информира местната служба за оповестяване при бедствия.

Междувременно се подготвят за евакуация жителите на градчето Зербиц на 40 километра от саксонския град Лайпциг, където придошлите води в р. Плайсе може да скъсат бента на местния язовир. В пълна готовност са и спасителните служби на градовете Хемниц и Гера.

След проливни дъждове в Чехия прииждащите води на Вълтава накараха столичните власти да строят край реката метални прегради, за да предпазят Прага от наводнение, предаде Асошиейтед прес.

Нивото на Вълтава продължава да расте след тазнощните валежи и се очаква днес да стигне критични величини. Наложи се спасителите да използват хеликоптери, за да откарат пострадали от наводнение в северния град Хостине. Стотици са евакуирани от наводнени къщи в други райони, заяви говорителка на противопожарните служби.

В чешкото село Требенице, на 30 км южно от Прага, една жена е загинала, когато къщата ѝ се срутила вследствие на наводнението, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Трима души са обявени за безследно изчезнали в същия район, както и в Пилзен.

Властите в Чехия предупредиха, че ще бъдат затворени десетки пътища и някои железопътни линии. Синоптиците прогнозират, че дъждовете ще продължат до утре, посочва АП.

Според ИТАР-ТАСС вече са затворени 8 ж. п. трасета в Чехия и няколко магистрали, а тежка техника дежури денонощно край язовири и диги, разположени в близост до градове в Южна Чехия. В 40 населени места от региона вече е обявено най-високото, трето ниво на опасност, съобщи кризисен оперативен щаб, сформиран в Прага.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?