Проливни дъждове в Китай взеха десетки жертви, щетите са за близо 3 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проливните дъждове над източните, южните и югозападните райони на Китай в края на юни са отнели живота на 33-ма души, а други 15 все още се смятат за изчезнали, сочат данни, публикувани в понеделник от министерството на гражданската администрация на КНР, предадоха осведомителните агенции.

В бедствената зона попаднаха в различна степен провинциите Анхуей, Цзянси, Хубей, Хунан, Съчуан, Гуейчжоу, Гуанси-Чжуанския автономен район, както и мегаполисът Чунцин, който е на централно подчинение. В много от тези места паднаха рекордни количества валежи, което доведе до наводнения и земни свличания. По данни на министерството, от 29 юни досега в тези райони от стихията са пострадали над 9,6 млн. души.

Пороите са нанесли големи щети на селскостопански ферми с обща площ над 668 хил. хектара. Разрушени са над 19 хиляди домове. Преките икономически щети се оценяват на 18,8 млрд. долара (около 2,8 млрд. долара).

В пострадалите райони действат спасителни служби, които оказват необходимата помощ на населението. Синоптиците предвиждат продължаване на проливните валежи в провинциите Юнан и Съчуан, както и в някои други южни райони на страната в следващите дни.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?