Проливни дъждове в Южна Франция наводниха Монпелие

Властите на Монпелие и региона бяха принудени тази нощ да се погрижат за хиляди "корабокрушенци", пострадали от проливните дъждове, наводнили южния френски град с население от 265 000 души, предаде Франс прес.

Някои пътници, чиито влакове спряха заради наводненията, прекараха нощта във вагоните или на гарата, където им бяха раздадени храна и одеяла.

Водачите на множеството коли, блокирани по залетите градски улици, бяха подслонени в местна концертна зала. В редица училища от региона бяха настанени стотици деца, неуспели да се завърнат по домовете си.

Общо 4000 души бяха принудени да нощуват далеч от жилищата си, сочат данни на кметството.

Френският печат съобщи още снощи, че в пет департамента е обявен червен код за проливни дъждове, бури и наводнения. В Монпелие река Лез е излязла от коритото си; на места водата достига ниво от един метър, писа електронното издание на в. "Фигаро". Някои от жителите на града се движат с лодки по улиците, сочат постове в Туитър и кореспонденти на АФП.

"За пръв път виждам толкова вода в града", цитира агенцията кмета на Монпелие Филип Сорел.

За 24 часа валежите в града са стигнали 300 милиметра, колкото се събира обикновено за 4 месеца. Тази сутрин дъждовете спряха и Лез се върна в коритото си. В близо 60 общини обаче заради наводненията е въведен режим на природно бедствие, информира вътрешният министър Бернар Казньов.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?