Проливните дъждове ”потопиха” Гърция

Силно е засегнат и популярният сред българските туристи полуостров Халкидики

Проливните дъждове ”потопиха” Гърция
Проливните дъждове в части на Гърция предизвикаха наводнения и порои по улиците, има наводнени сгради, отнесени от водата коли, залeти са и плажове. Властите в страната обмислят въвеждане на частично бедствено положение, заради продължаващите трети ден валежи,съобщи БНР.

Очаква се лошото време да продължи и в сряда. Местната метеорологична служба обяви червен код за опасно време.

Сред засегнатите от бурята части на страната е популярният сред българските туристи полуостров Халкидики. Наводнени са къщи, пътища и къмпинги, има зелити о отнесени от водата коли, но няма пострадали хора. Движението в района на Ситония и Касандра е затруднено, тъй като има щети по инфраструктурата.

Най-критично остана положението в Никити. Там пороят свлече кал от високите места. Отводняват къщи. Разрушена е настилката на много пътища. Полицията затвори за движение рисковите участъци. В Неа Модания е невъзможно движението на автомобили. Река в Сивири излезе от контрол. Наводнени са къмпингите.

Пожарната е на крак.

В българското консулство в Солун са получени два сигнала от бедстващи българи в Северна Гърция, съобщи консулът ни Чавдар Агайн пред БНР. Единият е бил от хора, които са били блокирани в бунгала до градчето Ормос Пангиас. Те са извадени и преместени на безопасно място. Другите бедстващи българи били в село Метангици. До тях пожарникарите стигнали по-късно, когато ситуацията вече се успокоила, и те предпочели да останат на място. Хората щели да търсят начин да се приберат в България, тъй като колите им били извън строя.

От българското външно министерство препоръчват в следващите дни да не се пътува до Гърция. Прогнозите са, че времето ще се стабилизира в петък. Местните власти препоръчват в случай на бедствена ситуация хората да не излизат от сградите, а при наводнение на първите етажи, да се качват на по-високите етажи и да чакат там помощ.

Циклонът "Нефели" обхвана и други части от Гърция и предизвика наводнения и на други места. Прогнозите са за нова вълна от дъждове и бури днес следобед и тази нощ. Полицията и пожарната са напълно мобилизирани.

В районите на Волос, Лариса и Магнесия сили на пожарната спасяваха туристи от пороя. Наводнени са също хиляди декара обработваема земя.

От наводнения беше засегнат и крайбрежния град Мандра в западна Атика. Хората там преживяха смъртоносно наводнение през есента на миналата година. Сега жертви няма, но отново са нанесени материални щети.

Според кмета на градчето не е направено нищо, за да се предотвратят наводнения след пороя от ноември 2017 г. Тогава правителството обеща да инвестира в проект за защита на Мандра от порои. Той обаче на практика не се изпълнявал, твърди кметът. Местните власти искали среща по въпроса с премиера Алексис Ципрас, но до момента такава не е имало.

Порои във вторник е имало също в централната част на Гърция. Около 30 къщи са наводнени в района на Каналия. Потопени са и пътищата.

Споделяне

Още от Свят