Променен облик на Слънчев бряг догодина, обеща министърът на туризма

Променен облик на Слънчев бряг догодина, обеща министърът на туризма

Конкретни текстове за промяна на облика на курорта Слънчев бряг ще бъдат записани в разработваната в момента наредба за статута на националните курорти като идеята е още следващия летен сезон посетителите да видят и усетят новостите. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща в Несебър с хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажове и др., на която бяха обсъдени именно възможните решения за подобряване на обществената среда в Слънчев бряг.

Ангелкова припомни, че промененият Закон за туризма предвижда създаването на отделна наредба за националните курорти, в която да се разпишат конкретни текстове за всеки от тях.

"Затова инициирам тази първа консултативна среща с всички ангажирани страни, за да набележим мерки, които да дадат резултат още през следващия летен сезон“, обясни тя.

Представителите на бизнеса в Слънчев бряг предложиха забраната на преместваеми обекти на определени места в курорта и обособяването на отделни парцели за тяхното разполагане.

Според тях така ще се изчистят централните алеи от загрозяващите ги обекти и ще се въведе ясен регламент за тяхното поставяне.

Ангелкова коментира, че компанията "Слънчев бряг“ АД, в която държавата е акционер, ще изпълни тези изисквания, но те трябва да се прилагат и в частните имоти, защото в противен случай няма да се постигне видим ефект.

Конкретните текстове на наредбата за националните курорти ще бъдат предложени от експертите на ведомството на следваща подобна среща с всички ангажирани страни в края на летния сезон.

Предвижда се изискванията да залегнат в законодателните промени и да влязат в сила за сезон 2017 г.

След срещата с концесионерите на плажовете Ангелкова коментира пред журналисти, че при бъдещите договори с частните стопани ще се предвижда прекратяването им, ако общата цена на чадър и шезлонг е 20 лв. Тя припомни, че според разработваната нова методика за концесиониране на плажовете се предвижда базова цена от 2 до 4 лв. за плажно съоръжение в зависимост от групата пясъчна ивица. Тези сума ще са записани в договорите и няма да може да се променят.

В отговор концесионери на плажове посочиха, че има опасност с лимитирането на цените на чадърите и шезлонгите да падне качеството на услугите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?