Променени от ДКЕВР условия оставиха ЕВН с 80.3 млн. лв. невъзстановени разходи за екоток

Заради променен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) механизъм за компенсиране от НЕК на направените от електроразпределителните дружества разходи за изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници, ЕВН отчете невъзстановени разходи от 80.3 млн. лв. за периода юли-септември 2012 г.

В това време на територията на Югоизточна България, където мрежата се управлява от австрийската ЕВН, от слънчеви, вятърни и на биомаса централи са били произведени 250 087 мегаватчаса на стойност над 121, 5 млн. лв, съобщиха от компанията. Това е сумата, която "ЕВН България Електроснабдяване", спазвайки своите задължения, е заплатило на производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), присъединени към електроразпределителната ѝ мрежа.

От тези 121.5 млн. лв. "Националната електрическа компания" (НЕК) трябва да възстанови на оператора 98.9 млн. лв., които се формират от преференциалните цени за изкупуване на енергия от ВЕИ. Заради променения от ДКЕВР компенсаторен механизъм обаче, EВN е била компенсирана само с 18.6 млн. лв., а останалите 80.3 млн. лв. стоят невъзстановена до момента.

Дружеството също така отчита през юли-септември 2012 г. връх на произвoдството на енергия от ВЕИ-централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. На 1 септември е бил регистриран пик на зелената енергия. Тогава от 13:00 ч. до 14:00 ч. е бил регистриран ''товар'' от 385 МВ от ВЕИ-централи по мрежата на ЕВН. Така само за час производството на екоенергия е покрило 38% от цялото електропотребление на всички клиенти на ЕВН.

Основни фактори за този ''бум'' на производство на енергия от ВЕИ в Югоизточна България са големият брой новоприсъединени ВЕИ-централи, предимно фотоволтаични централи, както и благоприятното време през този период.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес