Промени на върха на "Филип Морис Интернешънъл"

Новият главен изпълнителен директор Ячек Олчак

Промяна в ръководството си на най-високо ниво обяви в петък тютюневият гигант "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ). Процесът е отдавна планиран и ще приключи през май 2021 г., съобщиха от компанията.

Тя ще има нов главен изпълнителен директор. Това ще е сегашният главен оперативен директор Ячек Олчак. Настоящият най-голям шеф Андре Каланцопулос става изпълнителен председател на борда на директорите на ФМИ. И двамата ще встъпят в новите си длъжности около годишната среща на акционерите през май 2021 г. Каланцопулос заема поста на Луи Камилери, който е поискал да се пенсионира. До официалното заемане на длъжността председател на борда от Каланцопулос, тя ще се изпълнява временно от Лучио Ното, който е независим председателстващ директор на компанията.

Каланцопулос заема новиа си пост преди годишната среща на акционерите, а Олчак – след нея, като се очаква на самата среща да бъде номиниран и за член на борда на директорите.

Компанията обяви, че промяната е планирана, за да се осигури плавен преход и приемственост в ръководството на компанията за изпълнение на амбициозната ѝ визия за изграждане на бъдеще без дим.

Тримата представители на организацията на най-високо ниво - Камилери, Каланцопулос и Олчак са работили в тясно сътрудничество от момента, в който ФМИ се отцепи като напълно самостоятелна компания. Те споделят обща стратегическа визия и под тяхното общо ръководство "Филип Морис Интернешънъл" бележи значими постижения, както във вътрешната трансформация на компанията , така и на цялата индустрия, като лидер в изграждането на бъдеще без дим, посочва се в съобщението на компаният.

"За мен е чест да предам председателското място в борда на Андре след неговото решение да предаде ръководния пост на компанията и се радвам, че Ячек поема кормилото на ФМИ от май 2021 г. Той е достоен наследник на Андре, предвид успехите му в компанията през годините и безспорните му лидерски му качества", коментира Луи Камилери, който се пенсионира от компанията след 40-годишна кариера в нея.

"Аз се оттеглям с твърдото убеждение, че компанията е в добри ръце и ще успее да изпълни визията си за изграждане на бъдеще без дим", допълни той.

"За мен е чест да поема по стъпките на Луи Камилери", коментира на свой ред Каланцопулос.

"За седемте години, в които съм главен изпълнителен директор, ние подготвихме ФМИ за бъдещето и трансформацията на компанията, разработихме и предлагаме по-добри, научно доказани бездимни алтернативи за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Смея да твърдя, че разполагаме с водещото в света портфолио, както от горими, така и от бездимни продукти, но най-вече с изключителен мениджърски екип и с глобална организация, която постига високи резултати и умее да се адаптира и да учи бързо", допълни сегашният главен изпълнителен директор на ФМИ.

"Поемам твърд ангажимент да продължа да работя с Андре в новата му роля и с целия екип на ФМИ, за да реализирам огромната възможност за бъдеще без дим в полза на нашите потребители, акционери и обществото като цяло", коментира Ячек Олчак.

Той е на 55 години и има дълга кариера във ФМИ. Започва работа в компанията през 1993 г., заема мениджърски позиции в областта на финансите и генералния мениджмънт в Европа, в т.ч. управляващ директор на пазарите на ФМИ в Полша и Германия и президент за региона на Европейския съюз, преди да бъде назначен за главен финансов директор на ФМИ през 2012 г.

Ячек Олчак има магистърска степен по икономика от Университета в Лодз, Полша.

От името на борда на директорите Лучио Ното отбеляза, че обявените решения следват строен многогодишен план за приемственост в ръководството и са ясен знак за това колко добре се управлява компанията.

"Бордът е уверен, че под ръководството и управлението на Ячек и Андре ФМИ ще продължи да бъде водеща, иновативна и просперираща компания и да увеличава борсовата си стойност", каза Ното и благодави от името на целия екип на Луи Камилери за приноса му към компанията.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?