Промени в БЕХ заради газовата връзка с Гърция

Ина Лазарова става специален зам.-шеф за проекта, за да се заобиколи проблемният за ЕИБ Жаклен Коен

Промени в БЕХ заради газовата връзка с Гърция

В устава на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) е извършена промяна и е назначен заместник-директор, който да отговаря персонално за реализацията на газовата връзка с Гърция, в която държавното дружество държи 50 на сто.

Най-вероятно това е предприето с цел да се заобиколи проблемният за отпускането на заема от Европейската инвестиционна банка сегашен изпълнителен директор на БЕХ Жаклен Коен. Оказа се, че той фигурира в неофициалния списък на финансовата институция с лицата, които ѝ носят репутационни щети. Проблемът със забавеното сключване на договора за кредита от 110 млн. евро за строежа на интерконектора е решен точно ден преди подписването му миналия четвъртък – 10 октомври, от Ина Лазарова. Тя бе представена като директор на дирекция проекти в БЕХ.

Ден по-рано обаче тя всъщност се издига и с решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова е определена за зам.-директор на холдинга, отговарящ за газовата връзка. Лазарова е упълномощена от Коен да подпише заема с ЕИБ, който е за 109.9 млн. евро. На 8 октомври същото решение е взел и съветът на директорите на БЕХ, в който освен Коен влизат и Живко Динчев и Андон Андонов.

Формално обаче все още Лазарова не е зам.-шеф за газовата връзка. Причината е, че Търговският регистър не е вписал промяната в устава на холдинга, защото протоколът с решението на борда на БЕХ не е бил подписан от един от членовете му, а това е нарушение на Закона за Търговския регистър. Не става ясно кой от трите подписа липсва, но сега дружеството има срок да отстрани тази нередност.

Според промените в устава на БЕХ, зам.-директорът за газовата връзка с Гърция ще взема решенията единствено по всички въпроси, свързани с реализацията на проекта, и с държавно гарантирания заем. Ина Лазарова самостоятелно, без да има нужда от одобрение от съвета на директорите на холдинга, ще може оперативно да управлява проекта и ще одобрява разходите по него. Чрез генерално пълномощно от Коен, а и конкретни, когато това се налага, Лазарова ще представлява БЕХ пред трети лица, включително като подписва документи, договори, споразумения, в това число за поемане на задължения от името на холдинга по всички въпроси за интерконектора.

С коригирания устав на холдинга държавата се опитва поне на хартия да изолира Жаклен Коен от проекта, за да се успокоят притесненията на банката, чийто представител Дитмар Думлих вече подписа споразумението за заема. Второ такова бе подписано по същото време от Думлих, Лазарова и шефовете на проектната компания "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева и Константинос Караянакис. Реално сега "Ай Си Джи Би" ще трябва да представя разходите си на Лазарова, за да получава плащанията от заема. Той е със седем години гратисен период, лихвата му е плаваща, според времето на тегленията, но е под 2 процента, а в момента е 1.7 на сто, и трябва да бъде върнат за 25 години.

Заедно с финансирането "Ай Си Джи Би" подписа и договори с гръцката "Коринт Пайпуъркс" за доставка на тръбите за съоръжението и със също гръцката "Джей енд пи - Авакс" – за проектиране и извършването на строително-монтажните работи. Договорът за тръбите е за 58.2 млн. евро и първите количества трябва да бъдат доставени до четири месеца, а всичките – до една година то подписването на контракта. Този за изпълнение струва близо 145 млн. евро и трябва да бъде приключен за 18 месеца от парафирането на документа.

Окончателният бюджет за тръбата е 240 млн. евро. От тях 110 млн. евро са заемът от ЕИБ.

Близо 39 млн. евро се осигуряват от българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а 45 млн. евро бяха отпуснати още през 2010 г. от Европейската комисия. Акционерите в проектната компания – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и гръцко италианското дружество "Посейдон", които имат равни дялове в дружеството "Ай Си Джи Би", внесоха още 42 млн. евро в капитала на дружеството. Със сумата те осигуряват своето съфинансиране за реализацията на проекта.

Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че плановете са да се ускори строежът на 185-километрово съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. Вече намеренията са трасето да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2020 г., за да се спази договорът на "булгаргаз" за внос на 1 млрд. куб. азерски газ по този маршрут.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?